Updates

Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Optietip Jeff Thijssen, 3 sep 2019 17:12

Optietips VS: inspelen op herstel euro

0 0 Leestijd ongeveer

Deze week schrijf ik een putspread op de euro/dollar-ETF FXE. Hiermee wil ik profiteren van een herstel van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Daarnaast wil ik de tijdswaarde in mijn voordeel laten werken.

De euro is de afgelopen dagen verder gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De wisselkoers bedraagt nu 1,094, en dit is het laagste niveau in de afgelopen twee jaar. Beleggers lijken zich zorgen te maken over de economische groei in Europa en speculeren op monetaire verruiming door de Europese Centrale Bank (ECB). In 2014 zorgde met name de verruiming van de ECB en de financiële onzekerheid in Zuid-Europa (Griekenland, Italië, Spanje en Portugal) ervoor dat de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar binnen een jaar daalde van 1,39 naar 1,04.

Ontwikkeling EUR ten opzicht USD

Beleggers die willen inspelen op een herstel van de euro ten opzichte van de dollar, hebben verschillende mogelijkheden. De eerste is is een future-contract. De twee meest verhandelde euro/dollar-futures zijn de contracten met de symbolen 6E en M6E. Het verschil tussen beide zit hem in de omvang van het contract. De contractgrootte van de 6E-future bedraagt €125.000 per punt en de contractgrootte van de M6E is €12.500 punt.

Met opties inspelen op herstel euro

Persoonlijk handel ik liever in opties dan in futures. Mijn keuze is gevallen op de Amerikaanse opties op de Invesco CurrencyShares Euro Trust ETF met het symbool FXE (US46138K1034). De opties op deze ETF zijn interessant omdat ze de ontwikkeling van de euro/dollar-future 6E op de voet volgen. De correlatie over de laatste 12 maanden bedroeg 0,96.

Om te profiteren van een herstel van de euro schrijf ik een putspread. Het gaat om de verkoop van een FXE Oct19 105 put en een koop van een FXE Oct19 100 put. Per saldo wil ik $1,27 te ontvangen. Met een contractgrootte van 100 betekent dit dat er $127 aan premie wordt bijgeschreven op mijn effectenrekening. Die premie mag ik volledig behouden als de beurskoers op expiratie boven de $105 noteert. Het mooie van de strategie is dat een belegger met deze combinatie ook rendement kan maken als de koers stabiliseert of zelfs lichtjes daalt.

FXE Oct19 105/100 putspread
VerkoopFXE oct 19 105 put
KoopFXE oct 19 100 put
Totaal te ontvangen premie$1,27
Contractgrootte100
Expiratiedatumvrijdag 18 oktober 2019
RisicoschattingGemiddeld
Maximale winst$127
Maximaal verlies$373

Bij een geschreven putspread ontvangt de belegger een premie. Dit is de maximale winst die hij kan behalen. De putspread bestaat uit een geschreven putoptie en een putoptie die wordt gekocht. Wanneer de geschreven put een hogere uitoefenprijs heeft dan de gekochte put, dan ontvangt de schrijver de premie. De gekochte put dient als bescherming. Hiermee kan een belegger op voorhand zijn maximale verlies bepalen.

United Health Group

De optiecombinatie op UNH heb ik op vrijdag 30 augustus gesloten. De openstaande iron condor die in de min stond heb ik niet doorgerold naar de volgende maand door het ontbreken van liquiditeit. Hierdoor koste het te veel premie om in en uit te stappen. Dankzij een tussentijdse aanpassing heb ik het verlies kunnen beperken tot $58.

US Steel Corporation

De geschreven X sept19 14 put die deze maand afloopt heb ik doorgerold naar oktober voor een extra premie van $0,03. De geschreven X sept19 13 call die ik op 9 augustus had geschreven om het risico te verlagen heb ik teruggekocht voor $0,08. Hiermee komt de totaal ontvangen premie voor alle opties op US Steel op $1,41. Het ongerealiseerde verlies komt daarmee uit op $338.

Update

Telkens wanneer een positie word gesloten laat ik dit weten via twitter @jeffthijssen. Vervolgens wordt de sluiting weergegeven onder updates. Op dit moment staan de opties op Apple, Starbucks en US Steel nog open.

  • De geschreven putoptie op Dell is inmiddels gesloten. De winst bedraagt $73.
  • De iron condor op Uber is gesloten, de winst bedraagt $32.
  • De iron condor op GLD is inmiddels gesloten. De winst bedraagt $40.
  • De geschreven opties op US Steel staan nog open, het ongerealiseerde verlies bedraagt $338.
  • De opties op UNH zijn gesloten, het gerealiseerde verlies bedraagt $58.
  • De iron condor op SBUX staat nog open, de ongerealiseerde winst bedraagt $24.
  • De optiecombinatie op Apple staat nog open, de ongerealiseerde winst bedraagt $60.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!