Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 28 aug 2019 11:57

Marktherstel gloort voor Boskalis

0 0 Leestijd ongeveer

Boskalis ziet het orderboek voor de offshoredivisie weer langzaam aantrekken. Dat is voor de beleggingscase belangrijker dan de onverwachte verliesvoorziening op windprojecten.

Maritiem dienstverlener Boskalis kwam met een zwak halfjaarbericht naar buiten. De omzet is met 8,6% gestegen naar €1,27 mrd. Dat lag in lijn met de verwachtingen. Maar de winstontwikkeling stelde duidelijk teleur. Voor bijzondere posten kwam het bedrijfsresultaat uit op -€33,1 mln, tegen een winst van €47,4 mln een jaar eerder.

In dit cijfer zit een voorziening van ruim €100 mln op met name kabellegactiviteiten voor een beperkt aantal offshore windparken. Door het wegvallen van subsidies en toenemende concurrentie zoeken klanten naar kostenverlagingen. Dit leidt tot meer geschillen over projecten en moeizame claimonderhandelingen. Boskalis verwacht dat een substantieel deel van de uitstaande claims uiteindelijk wordt gehonoreerd. Het ziet nog volop groeikansen in offshore wind, maar wordt wel selectiever in het aannemen van nieuwe klussen.

Tekenen van herstel

Gecorrigeerd voor de verliesvoorziening en een eenmalige boekwinst steeg de ebitda met ruim 15% naar €193,5 mln. Ook over geheel 2019 ligt er een onderliggende winststijging in het verschiet, na vier achtereenvolgende jaren van winstdalingen. Het bedrijf ziet nog steeds een stabiele ebitda, maar dit impliceert een lichte stijging van circa 4,5% exclusief eenmalige posten. Daarmee lijkt het concern eindelijk het dal achter zich te laten.

Voor de baggertak zijn de vooruitzichten stabiel, met kansen op nieuwe klussen in Zuidoost-Azië. Het opwaarts potentieel zit vooral in de offshore-energiedivisie, die in de voorbije jaren gebukt ging onder de lage olieprijs. Dochterbedrijf Dockwise is nu afhankelijk van de spotmarkt, waar de tarieven door overcapaciteit onder druk staan.

Orderboek Boskalis

Maar voor de middellange termijn ziet Boskalis duidelijke tekenen van herstel. Dat is ook te zien aan het orderboek, dat voor de komende jaren al beter gevuld raakt. Zo zit het zwareladingschip Vanguard voor 2020 al praktisch vol en de kans is groot dat dit voor 2021 eveneens het geval zal zijn. Een herhaling van de piekjaren 2014-2015 verwacht Boskalis niet, maar de winst kan vanaf het huidige bedrukte niveau fors herstellen. Ik blijf bij mijn koopadvies.

HALFJAARCIJFERS
In € mln20192018
Omzet12661166
Ebitda135,7167,2
Nettowinst1,3-361,4

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!