Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 28 aug 2019 16:50

NIBC boekt goede voortgang

0 0 Leestijd ongeveer

De resultaten van NIBC  liggen heel dicht bij die van vorig jaar. Achter die pas op de plaats gaat echter een gunstige onderstroom schuil.

De nettobaten van NIBC zijn in de eerste jaarhelft met 1% gedaald naar €251 mln. Die terugval was het gevolg van lagere commissie-inkomsten (-7% naar €19 mln) en dalende beleggingsresultaten (-24% naar €16 mln). De netto rente-inkomsten liepen met 1% op naar €209 mln. Dat was deels te danken aan een verbetering van de netto rentemarge van 1,9% naar 2,1%. Ondanks een stijging van de loonkosten met 3% naar €57 mln, daalden de operationele kosten met 4% naar €116 mln. Het bedrijfsresultaat verbeterde met 1% naar €135 mln. Door een toenemende belastingdruk (+9% naar €25 mln) pakte de nettowinst van €83 mln juist weer 1% lager uit dan vorig jaar. De resultaten liggen heel dicht bij die van vorig jaar, maar hierachter tekent zich een gunstige verschuiving af.

Focus op marge boven volume

NIBC boekt goede voortgang met het opschroeven van de marge en het afbouwen van risico bij het verstrekken van bedrijfskrediet. De blootstelling aan cyclische segmenten zoals scheepvaart, energie en leveraged finance nam met ruim €200 mln af. Als gevolg van de meer selectieve kredietverstrekking valt de waarde van nieuwe leningen terug van €1,5 naar €1,0 mrd. Dat wordt gecompenseerd door groei in het hypotheeksegment. Met name het aantal leningen dat de onderneming uitschrijft om vervolgens voor andere investeerders te beheren groeit stevig.

In de eerste jaarhelft was hiermee €3,3 mrd gemoeid, tegenover €2,4 mrd in 2018 en €0,7 mrd in 2017. Ook in andere focusmarkten – zoals het verstrekken van hypotheken voor woningen die verhuurd worden – groeide NIBC stevig.

Een nadeel van het groeiende marktaandeel van 4,3% op de Nederlandse hypotheekmarkt is dat de kapitaalbuffer straks een tik krijgt. Onder nieuwe regelgeving Basel IV die naar verwachting vanaf 2022 wordt ingevoerd, wordt het risico van deze leningen zwaarder meegewogen. De kapitaalbuffer CET1 van 16,1% daalt dan naar schatting met 10% tot 20%.

Advies NIBC

Ook daarna blijft echter nog meer dan voldoende ruimte om het dividend (10% rendement) te handhaven en mogelijk te verhogen. NIBC draait redelijk in lastige marktomstandigheden en is aantrekkelijk gewaardeerd (k/w 6). Het koopadvies wordt herhaald.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!