Waarom beleggers kieskeuriger moeten zijn in opkomende markten
Ondanks een neerwaartse bijstelling groeien de economieën van opkomende markten naar verwachting in 2019 met 4,3% en in 2020 met 4,6%. Deze groeicijfers zijn nog altijd het dubbele van de groei in de ontwikkelde markten, waar de economische groei ondanks alle monetaire en fiscale maatregelen vertraagt.
Verder stelt Skagen dat naast het welvaartsniveau ook de gezondheidszorg en het onderwijs in de opkomende markten is verbeterd, terwijl technologische vooruitgang deze markten heeft geholpen om in te lopen op ontwikkelde markten. Daardoor hebben opkomende markten zich ontwikkeld van economieën die louter waren gebaseerd op grondstoffen tot belangrijke schakels in de wereldwijde goederenstromen.
Naarmate opkomende markten welvarender worden, kopen consumenten vaker kwaliteitsproducten uit het buitenland. Doordat binnenlandse producenten een inhaalslag maken, wisselen consumenten na verloop van tijd naar binnenlandse producten van gelijkwaardige kwaliteit maar met een lagere prijs. China is hier volgens Skagen een goed voorbeeld van. Tijdens de marktdaling vorig jaar investeerde Skagen in bedrijven die vooral in het binnenland groei realiseerden en relatief weinig werden blootgesteld aan externe risico’s. Voorbeelden hiervan zijn likeurproducent Wuliangye Yibin en keukenapparatenfabrikant Hangzhou Roban.
Ondergewaardeerde aandelen
Skagen stelt dat de waarderingen van opkomende markten 22 tot 33% onder die van ontwikkelde markten liggen. Wel moeten beleggers in de huidige late fase van de economische cyclus steeds selectiever worden.
India heeft bijvoorbeeld veel bedrijven die een sterke winstgroei realiseren, maar de bedrijfswaarderingen liggen in de meeste gevallen 15% boven hun tienjaarsgemiddelde en dicht bij het niveau dat historisch gezien verliezen oplevert in de komende twaalf maanden.
Skagen geeft in zijn Kon-Tiki Fonds onder meer de voorkeur aan Koreaanse bedrijven. Ondanks dat deze bedrijven goede producten maken, zijn ze vaak ondergewaardeerd vanwege de perceptie dat hun ondernemingsbestuur en kapitaalallocatie zwak is. Minderheidsaandeelhouders worden echter steeds beter behandeld.
Een van de Koreaanse bedrijven die Skagen tipt is Samsung Electronics. Het elektronicabedrijf levert volgens hen indrukwekkende financiële resultaten en aandeelhoudersrendementen, maar wordt nog altijd met een significante korting verhandeld ten opzichte van zijn sectorgenoten.
Verder tipt Skagen Hyundai Motor, dat zijn bedrijfsstructuur vereenvoudigt en stappen neemt om het dividend te verhogen.