Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden

Actueel advies

Advies Jeff Thijssen, 21 aug 2019 11:37

Advieswijziging: General Electric beschuldigd van boekhoudfraude

0 0 Leestijd ongeveer

De beurskoers van General Electric stond de afgelopen dagen flink onder druk, nadat op donderdag een bekende onderzoeker het bedrijf beschuldigde van boekhoudfraude.

Een rapport van financieel fraudeonderzoeker Harry Markopolos leidde donderdag tot een koersdaling van 11% voor General Electric (GE). In het rapport wordt het bedrijf beschuldigd van boekhoudfraude. Markopolos is geen onbekende. Hij werd bekend door de onthulling van het piramidespel van Bernie Madoff.

In het rapport beweert Markopolos dat de boekhoudfraude $38 mrd bedraagt, oftewel 40% van de beurswaarde van GE. De onderzoeker beweert dat de fraude groter is dan de beroemde fraudegevallen van Enron en Worldcom samen. In een interview met CNN stelt hij dat het bedrijf afstevent op een faillissement. General Electric ontkent de beschuldigingen en geeft aan dat het de boekhouding op orde heeft.

Zorgverzekeringen

Volgens Markopolos zit de bottleneck hem voornamelijk bij de voormalige verzekeringstak voor langlopende zorgverzekeringen. General Electric houdt naar verwachting een te lage buffer aan voor de claims die kunnen voortvloeien uit deze zorgverzekeringen. Voor circa 14% van de polissen is inmiddels een claim ingediend. Dit heeft ertoe geleid dat General Electric in 2018 de reserves met $15 mrd heeft moeten aanzuiveren. Volgens het rapport had het bedrijf op z’n minst $29 mrd extra moeten vrijmaken om de openstaande polissen te kunnen dekken. 86% van de polissen zal immers de komende jaren nog een claim kunnen indienen. General Electric heeft zelf aangegeven dat het in het slechtste scenario uitgaat van een additionele afschrijving van $12 mrd.

Naast de problemen met de verzekeringstak zou het bedrijf de investering in Baker Hughes, die onder de olie- en gasdivisie valt, foutief in de boeken hebben opgenomen. Volgens Markoplos had het bedrijf in 2018 al circa $9 mrd moeten afschrijven. Deze afschrijving zal nu in 2019 plaatsvinden.

Advies voor GE

Gezien het trackrecord van deze financiële fraudeonderzoeker, de uitdagende marktomstandigheden en de negatieve verrassingen die maar naar buiten blijven komen bij GE, verlaag ik ons houdadvies naar ‘verkopen’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!