Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Portefeuilles Karel Mercx, 20 aug 2019 14:03

Pensioenportefeuille: obligaties gaan zeer goed

0 0 Leestijd ongeveer

In de afgelopen week is de angst in de financiële markten verder toegenomen. Het totaalbedrag aan obligaties waarvan de rente negatief is, is gestegen naar $16,7 bln. Dit is $900 mrd meer dan een week geleden.

De grootste bewegingen in de staatsobligatiemarkt vonden plaats bij de dertigjaarsleningen van Rusland,  de Verenigde Staten, Zwitserland en Canada. Dit trok de rente van onze leningen in de opkomende markten, uitgegeven in dollars, die zitten in de iShares JP Morgan $ EM Bond UCITS ETF (ISIN: IE00b2NPKV68), naar beneden. Het rendement op deze ETF over 2019 steeg daardoor van 15,8 naar 17,0%. Voor obligaties zijn dit extreem hoge rendementen.

pensioenportefeuille
Verwachting Amerikaanse dollar

Van de 14 posities in de beleggingsportefeuille komen er 11 van buiten het eurogebied. In de afgelopen week daalde de euro van $1,119 naar $1,107. Wij denken dat de Amerikaanse dollar de komende tijd aan kracht gaat winnen. De Amerikaanse tienjaarsrente is 1,55% en de Duitse is -0,7%. Dit verschil in rente van meer dan 2 procentpunt zal geld laten stromen richting de Verenigde Staten.

De Amerikaanse centrale bank zal daarnaast de rest van de wereld niet kunnen bijhouden met het verlagen van de rente. De Amerikaanse centrale bank verlaagde eind juli één keer, terwijl bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland en India een dubbele renteverlaging deden. De oorzaak is dat de groei in de Verenigde Staten hoger is dan die in de rest van de wereld.

  • Rendement 2019: +8,0%
  • Sinds start (1 juli 2011): +41,7%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!