Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Portefeuilles Karel Mercx, 13 aug 13:30

Pensioenportefeuille: niet beleggen in banken

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden

In de Pensioenportefeuille zitten meerdere fondsen die iets bijzonders doen. Zo bevat Comgest Europe Growth de mooiste beursgenoteerde bedrijven van Europa, maar er komt nooit een bankaandeel in.

Sinds 2018 is de index met de 30 grootste banken van Europa gedaald met 45,4%. Dit heeft Comgest Europe Growth (ISIN: 0004766675) geen windeieren gelegd. Het fonds staat over deze periode 15,2% hoger en MSCI Europe heeft inclusief de ontvangen dividenden een rendement gemaakt van slechts 1,6%. Bij de grootste vijf posities zitten twee Nederlandse aandelen: Heineken (weging 4,5%) en ASML (weging 4,0%).

Goud blijft stijgen

De goudprijs gaat steeds sneller omhoog. In de afgelopen maand was er een winst van 9%. Over de laatste drie maanden bedraagt het rendement 17%. Sinds de start van 2019 staat het edelmetaal 22% hoger. De Pensioenportefeuille heeft sinds 13 juli 2018 een positie in iShares Physical Gold (IE00B4ND3602) en sindsdien is het rendement +26%.

Een andere positie die het uitstekend doet in de Pensioenportefeuille is de iShares JP Morgan $ EM Bond UCITS ETF (ISIN: IE00b2NPKV68). Deze ETF heeft als onderliggende waarde obligaties in opkomende markten die zijn uitgegeven in dollars. De afkoelende wereldeconomie heeft ervoor gezorgd dat deze ETF dit jaar met 15,6% is opgelopen. Voor staatsobligaties zijn dit enorme bewegingen.

  • Rendement 2019: +7,5%
  • Sinds start (1 juli 2011): +41,0%
Nog slechter dan verwacht
De wereldeconomie presteert nu 495 dagen op rij slechter dan analisten verwachten. Dit blijkt uit de mondiale verrassingsindex van Citigroup. Beleggingen als goud en staatsobligaties doen het daardoor uitstekend. Deze week kwam onderzoeksbureau ZEW met nieuws over de toestand van de Duitse economie en huidige verwachting van het Duitse bedrijfsleven. Deze verwachtingsbarometer staat op -13,5, terwijl de verwachting was -6,3 was. De toekomstverwachtingen staan op -44,1, tegenover een verwachting van -28,0. Analisten verlagen hun verwachtingen, maar de economische cijfers dalen nog sneller.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!