Deutsche Bank tempert euforie over renteverlaging
De ommezwaai van de Federal Reserve (Fed) begin dit jaar heeft tot groot enthousiasme bij beleggers geleid. Volgens Deutsche Bank is het echter ongebruikelijk dat de koersen van risicovolle beleggingen al hard oplopen voordat het monetaire beleid daadwerkelijk is versoepeld.
Normaal gesproken dalen de koersen van aandelen en risicovolle bedrijfsobligaties als gevolg van afzwakkende economische groei. Dat zet de Fed er dan toe aan de rente te verlagen. Nu zijn aandelen en risicovolle bedrijfsobligaties daar al op vooruit gelopen, aldus Deutsche Bank. Het is echter nog maar de vraag of beleggers wel zo blij moeten zijn met renteverlagingen van de Fed. Sinds 1950 heeft de Fed negentien keer de rente meerdere malen verlaagd om een recessie te bestrijden of te voorkomen.
Recessie
In negen van de negentien keer slaagde de Fed daar echter niet in. Dan belandde de Amerikaanse economie toch in een recessie. In die gevallen daalde de Amerikaanse inkoopmanagersindex (ISM) tot wel acht maanden na de eerste renteverlaging. En erger nog voor beleggers: de gemiddelde daling van de S&P500-index in die perioden was 27%. Verreweg het grootste deel van die daling vond plaats ná de eerste renteverlaging, waarschuwt Deutsche Bank. De S&P500 bereikte zijn laagste punt vijf maanden na de eerste renteverlaging.
In die gevallen waarin renteverlagingen wél een recessie hebben helpen voorkomen, daalde de inkoopmanagersindex slechts twee tot drie maanden na de renteverlaging. Daarna volgde een snelle stijging. Dat gold ook voor de S&P500, die een korte gemiddelde daling van 7% weer snel goedmaakte en binnen zes maanden na de eerste renteverlaging gemiddeld alweer 12% in de plus stond.