Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Advies Jaap Barendregt, 31 jul 16:30

Nestlé ligt goed op koers

0 0 Leestijd ongeveer

Actueel advies

Na kritiek van  investeringsmaatschappijen heeft Nestlé in 2017 de strategie aangepast. Het bedrijf lijkt goed op weg om de zelf gestelde doelen te halen.

De autonome omzetgroei moet omhoog van 2,4% in 2017 naar 4,5-5% in 2020. De autonome operationele marge moet in dat jaar uitkomen op 17,5-18,5%. Over 2017 bedroeg deze 16,4%. Om de doelstellingen te bereiken, zouden groei-activiteiten aangekocht en gestimuleerd moeten worden, en zouden andere activiteiten moeten worden afgestoten. Om de ontevreden beleggers nog meer tegemoet te komen, startte Nestlé een aandeleninkoopprogramma van CHF 2 mrd, dat al eind dit jaar wordt afgerond.

Succes

Wat betreft de andere voornemens van Nestlé, bestaat het beeld uit meevallers en tegenvallers. Het succes zit regionaal op het Amerikaanse continent en op divisieniveau bij Andere Producten. Bedroeg de autonome omzetgroei in de Amerika’s in 2017 nog 0,9%, in het eerste halfjaar van 2019 kwam deze uit op 3,9%. Een gunstige ontwikkeling daarbij is dat volumegroei een steeds groter deel van de totale groei voor zijn rekening nam. Bij Andere Producten – waaronder Nespresso, Nestlé Health Science en het binnenkort verkochte Nestlé Skin Health – bedroeg de autonome groei 7,4%, tegen 4,8% in 2017. Net als in 2017 was er slechts een kleine  prijsverhogingscomponent. Dit soort successen is nodig om de doelstellingen voor 2020 te halen.

Tegenslag

Anderzijds heeft Nestlé ook zijn zwakke kanten, en juist op die onderdelen ligt de sleutel tot het behalen van de gestelde doelen. Het betreft de regio Europa, Midden-Oosten en Noord-Afrika en de divisie Water. In de genoemde regio kwam de autonome omzetgroei in 2109 uit op 2,4%, met een negatief prijseffect door prijsdaling. Bij Water was de groei zelfs maar 1,4%. In 2017 bedroeg de groei hier nog 2,1%, wat aangeeft dat deze divisie waarschijnlijk de concernresultaten zal blijven drukken tot ver na 2020. Dat geldt ook voor de marge bij de divisie, want die was 11,8%.

Advies

De totale autonome halfjaaromzetgroei kwam uit op 3,6% en de autonome operationele marge op 17,1%. De gewone omzet steeg met 3,5% naar CHF45,5 mrd en de autonome winst per aandeel met 14,5%, tot CHF2,13. Ik verwacht nog steeds dat Nestlé de doelstellingen gaat halen en handhaaf het koopadvies.

Halfjaarcijfers
20192018
OmzetCHF45,5 mrdCHF43,9 mrd
Autonome operationele marge17,1%16,1%
Autonome winst per aandeelCHF 2,13CHF 1,86

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!