Column: een lucratieve beleggingsstrategie
Sinds de introductie begin 1994 boekte de S&P 500 Buyback Index een gemiddeld rendement van 13,3% per jaar. Een enorme outperformance vergeleken met de winst van 10,3% voor de S&P 500 High Dividend Index en van 9,0% voor de S&P 500.
Reden van de sterke prestatie is dat het inkopen van eigen aandelen de winst per aandeel omhoog stuwt en daarmee uiteindelijk ook de koers. Ook geeft het management een positief signaal af door eigen aandelen in te kopen. Dit duidt immers op vertrouwen in de toekomst en een mogelijke onderwaardering van het aandeel. Vorig jaar kochten Amerikaanse bedrijven voor een recordbedrag van meer dan $800 mrd aan eigen aandelen, dit jaar wacht volgens Goldman Sachs een verdere stijging naar $940 mrd.
Europa loopt achter
De inkoop-bonanza houdt nog wel even aan. Bedrijven genereren sterke kasstromen en hebben voldoende cash. Bovendien is het door de lage rente aantrekkelijk om de buybacks te financieren met schuld. Europese bedrijven blijven nog ver achter bij hun Amerikaanse collega’s, maar hebben het instrument inmiddels ook ontdekt. In de afgelopen twaalf maanden besteedden ze een recordbedrag van $100 mrd aan aandeleninkoop.
In Europa geven bedrijven de voorkeur aan dividenduitkeringen. Maar beleggers zijn niet meer op zoek naar hoogdividendaandelen, getuige de underperformance in de afgelopen jaren van deze categorie in Europa. Er is veel twijfel over de houdbaarheid van de hoge pay-out ratio’s en dividendverlagingen vallen niet in goede aarde bij beleggers. Aandeleninkoop is daarentegen een flexibel instrument om geld terug te geven aan de aandeelhouders.
Ik zou graag zien dat dit in Europa meer in zwang raakt, want de strategie is ook hier uitermate lonend. Een mandje buyback-aandelen van J.P.Morgan deed het vanaf 2016 4 à 5% per jaar beter dan de brede Europese aandelenmarkt. In de verzameling zitten onder meer AkzoNobel, DSM, Ahold Delhaize, NN Group, Shell en Unilever. Grote kans dat de outperformance van Europese buyback-aandelen doorzet. Maar hou altijd oog voor de kwaliteit van de winst, de autonome groei en de balanssterkte. Want niet alle buybacks leiden tot hoge rendementen.