Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Analisten Jeroen Boogaard, 31 jul 16:00

Column: een lucratieve beleggingsstrategie   

0 0 Leestijd ongeveer

Wie belegt in bedrijven die relatief veel eigen aandelen inkopen, is al decennialang spekkoper op de beurs.

Sinds de introductie begin 1994 boekte de S&P 500 Buyback Index een gemiddeld rendement van 13,3% per jaar. Een enorme outperformance vergeleken met de winst van 10,3% voor de S&P 500 High Dividend Index en van 9,0% voor de S&P 500.

Reden van de sterke prestatie is dat het inkopen van eigen aandelen de winst per aandeel omhoog stuwt en daarmee uiteindelijk ook de koers. Ook geeft het management een positief signaal af door eigen aandelen in te kopen. Dit duidt immers op vertrouwen in de toekomst en een mogelijke onderwaardering van het aandeel. Vorig jaar kochten Amerikaanse bedrijven voor een recordbedrag van meer dan $800 mrd aan eigen aandelen, dit jaar wacht volgens Goldman Sachs een verdere stijging naar $940 mrd.

Europa loopt achter

De inkoop-bonanza houdt nog wel even aan. Bedrijven genereren sterke kasstromen en hebben voldoende cash. Bovendien is het door de lage rente aantrekkelijk om de buybacks te financieren met schuld. Europese bedrijven blijven nog ver achter bij hun Amerikaanse collega’s, maar hebben het instrument inmiddels ook ontdekt. In de afgelopen twaalf maanden besteedden ze een recordbedrag van $100 mrd aan aandeleninkoop.

In Europa geven bedrijven de voorkeur aan dividenduitkeringen. Maar beleggers zijn niet meer op zoek naar hoogdividendaandelen, getuige de underperformance in de afgelopen jaren van deze categorie in Europa. Er is veel twijfel over de houdbaarheid van de hoge pay-out ratio’s en dividendverlagingen vallen niet in goede aarde bij beleggers. Aandeleninkoop is daarentegen een flexibel instrument om geld terug te geven aan de aandeelhouders.

Ik zou graag zien dat dit in Europa meer in zwang raakt, want de strategie is ook hier uitermate lonend. Een mandje buyback-aandelen van J.P.Morgan deed het vanaf 2016 4 à 5% per jaar beter dan de brede Europese aandelenmarkt. In de verzameling zitten onder meer AkzoNobel, DSM, Ahold Delhaize, NN Group, Shell en Unilever. Grote kans dat de outperformance van Europese buyback-aandelen doorzet. Maar hou altijd oog voor de kwaliteit van de winst, de autonome groei en de balanssterkte. Want niet alle buybacks leiden tot hoge rendementen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!