Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Opinie Karel Mercx, 30 jul 15:00

Column: koopmoment voor Europese bankaandelen

0 0 Leestijd ongeveer

In de crash van 1987 ging de Europese bankenindex met de dertig grootste Europese banken van 110 naar 76. Vervolgens begon er een enorme rally over een periode van twintig jaar die de index bracht naar 492.

De bankaandelen crashten vervolgens naar 84 in 2009. Op het moment dat de euro bijna uit elkaar viel in 2012 stond er 72 op de borden. En tijdens de wereldwijde groeivertraging in 2016 viel de index tot 77. Tot slot werd door de dalende rente in 2019 de bankenindex naar 87 gedrukt.

In de afgelopen 35 jaar is er een enorme steun ontstaan tussen de 72 en 84 punten. Steunen die zich over tientallen jaren ontwikkelen kunnen maar twee dingen zijn: een enorm koopmoment of een enorm verkoopmoment. Deze steun valt ook goed uit te leggen met de huidige situatie in Europa. De Duitse industrie krimpt met 3,7% op jaarbasis. Dit is meer dan tijdens de eurocrisis in 2012 toen de maximale krimp 2,7% bedroeg. Andere indicatoren, zoals de ZEW, over de staat van en de verwachtingen voor de Duitse economie, staan ook op standen die voor het laatst gezien zijn in 2009.

Tijd voor actie

ECB-president Draghi heeft afgelopen week aangeven dat hij de situatie in Europa ziet verslechteren. Het is tijd voor actie. De rente bij de ECB is 0,0% en de rentefutures geven aan dat de kans op een renteverlaging in september 95,1% is. Wanneer Europese banken geld bij de ECB stallen, krijgen ze een negatieve rente van 0,4%. De kans dat de ECB deze rente verder onder de nul duwt in september is 81,5%.

Ik denk dat deze belangrijke steun standhoudt en dat er net zoals in 1987, 2009, 2012 en 2016 een mooi moment aankomt voor de Europese banken. De hoofdreden is dat de ECB nog genoeg in de gereedschapskist heeft om de Europese banken weer tot leven te wekken. Een van de gereedschappen is het gebruik van de geldpers voor het kopen van aandelen. De Zwitsers en de Japanners doen het al fanatiek. De CEO van de grootste vermogensbeheerder op de wereld, Larry Fink, heeft twee weken geleden het debat aangeslingerd door te zeggen dat de ECB aandelen moet gaan opkopen.

Deze ‘bazooka-maatregel’ zal waarschijnlijk worden afgevoerd door Christine Lagarde, die in oktober het stokje van Draghi moet overnemen. Mijn advies is rustig te wachten totdat de Europese bankaandelen weer terug zijn op de steun van de afgelopen 35 jaar. In 1987, 2009, 2012 en 2016 kwamen er grote maatregelen. De volgende keer zal er ook weer een grote maatregel komen. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat de ECB het licht uit gaat doen in Europa.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!