Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Analisten Stephen Hendriks, 28 jul 10:00

HSBC schrapt Zwitserse frank als veilige haven

0 0 Leestijd ongeveer

Staatsobligaties uit ontwikkelde landen, goud en de yen zijn de enige echte veilige havens, stelt HSBC.

Spreiding aanbrengen in de portefeuille is een van de eerste en belangrijkste lessen voor beleggers. In een goed gespreide portefeuille vangen goed renderende beleggingen tegenvallers elders in de portefeuille op. Om dat bereiken moeten de koersen van de verschillende onderdelen van de portefeuille natuurlijk niet in dezelfde richting maar juist verschillend bewegen. In beleggersjargon zijn deze portefeuille-onderdelen dan niet met elkaar ‘gecorreleerd’. HSBC bracht in kaart welke vermogenscategorieën de afgelopen vijf jaar in lijn, onafhankelijk van of juist tegengesteld aan elkaar hebben bewogen.

De bank kan voldoende niet-gecorreleerde beleggingen vinden. Al helemaal wanneer de financiële markten kalm zijn. Dan lijkt spreiding aanbrengen in de portefeuille nog eenvoudiger. Zo is de correlatie tussen Europese high-yieldobligaties en de wisselkoers tussen de Mexicaanse peso en de Amerikaanse dollar laag tijdens normale marktomstandigheden. Dat is ook volkomen begrijpelijk, stelt HSBC. Er is immers geen reden waarom Europese high-yieldobligaties en de Mexicaanse peso-dollarkoers een wel soortgelijke koersbewegingen moeten laten zien.

Veilige havens

Maar de verhouding tussen verschillende vermogenscategorieën verandert enorm wanneer het sentiment op de markten plotseling verslechtert. Opeens bewegen twee voordien niet-gecorreleerde categorieën wel degelijk in tandem. Dat geldt ook voor Europese high-yieldobligaties en de peso-dollarkoers, zo berekende HSBC. In slechte beurstijden bieden deze twee categorieën dus minder spreidingsvoordeel dan beleggers eerder dachten. Volgens HSBC blijven er uiteindelijk maar drie vermogenscategorieën over die echte spreidingsvoordelen opleveren: staatsobligaties uit ontwikkelde landen, goud en de yen-dollarkoers. Niet alleen onder normale marktomstandigheden maar ook wanneer het marktsentiment serieus verslechtert.

 

Zwitserse frank

Opmerkelijk genoeg is de Zwitserse franc geen veilige haven meer, aldus HSBC. Die status is de afgelopen jaren steeds verder afgebrokkeld. Beleggers hoeven staatsobligaties uit ontwikkelde landen, goud en de yen-dollar bovendien niet te verkopen wanneer de financiële markten zich weer herstellen. Want tijdens een scherp herstel neemt de correlatie tussen deze drie categorieën en de meer risicovolle beleggingen juist wat toe. Wie dus echt spreiding in de portefeuille wil aanbrengen – én bescherming wil genieten tijdens bearmarkten – hoeft volgens HSBC niet meer verder te zoeken dan staatsobligaties uit ontwikkelde landen, goud en de yen-dollarkoers.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!