Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Advies Jeff Thijssen, 24 jul 17:15

Teleurstellende cijfers Caterpillar

0 0 Leestijd ongeveer

Actueel advies

De cijfers van graafmachineproducent Caterpillar vielen tegen. Voornaamste reden is de afgenomen vraag vanuit China. Daarnaast had het concern te kampen met hogere productiekosten. Hierdoor viel de winst per aandeel lager uit dan verwacht.

De kwartaalcijfers van Caterpillar, de grootste fabrikant ter wereld van zware machines voor de bouw en mijnbouw, vielen tegen. Het aandeel opende hierdoor bij opening circa 5% lager.

In het tweede kwartaal boekte het concern een voor bijzondere posten geschoonde winst per aandeel van $2,83, tegen $2,97 in dezelfde periode vorig jaar. Dat was een stuk lager dan de gemiddelde analistenverwachting van $3,12. De omzet was wel conform consensus. Deze bedroeg $14,4 mrd, en dat was een toename van 3% vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden.

De operationele winstmarge nam wat af, en daalde van 15,5 naar 15,3%. De winstverwachting voor 2019 bleef ongewijzigd. Het concern verwacht dat deze zal uitkomen tussen de $11,75 en $12,75 per aandeel. Caterpillar maakte daarbij wel de kanttekening dat het op dit moment verwacht dat de winst per aandeel aan de onderkant van de bandbreedte zal uitkomen.

Handelsoorlog

Het concern wijt de teleurstellende cijfers voor een groot deel aan een stijging van de productiekosten en de afgenomen vraag. Caterpillar ondervond hinder van de importheffingen als gevolg van de handelsoorlog tussen de VS en China. Daarnaast kampte het met hogere materiaalkosten. Ook de afgenomen vraag vanuit China speelde het bedrijf parten.

Kijken we naar de belangrijkste divisies van Caterpillar, dan valt op dat het bedrijf het vooral moest hebben van de prestaties van de mijnbouwdivisie. De omzet steeg hier met 11%. Ook de bouwdivisie liet een mooie omzetstijging zien, van zo’n 4%. De omzet van de divisie Energie en Transport stond  daarentegen onder druk, en daalde met 4%. De daling was voor een groot deel toe te schrijven aan het uitblijven van investeringen voor het winnen van schaliegas in de VS. Als gevolg daarvan daalde de omzet binnen dit onderdeel met 11%.

Advies

Op basis van de cijfers en de prognoses zie ik geen redenen om mijn verwachting van de winst per aandeel van $11,75 aan te passen. Uitgaande van die taxatie komt de koerswinstverhouding bij een aandelenkoers van $133 op 11. Dit lijkt goedkoop, maar Caterpillar blijft erg gevoelig voor veranderingen in het economisch klimaat. Ik handhaaf daarom ons verkoopadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!