Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Stephen Hendriks, 24 jul 14:30

Alles valt goed voor Novartis

0 0 Leestijd ongeveer

Tegenvallers bij generieke concurrenten en meevallers bij goedkeuringen van nieuwe medicijnen; alles viel dit kwartaal goed voor Novartis, dat de omzet- en winstverwachting voor heel 2019 verhoogde.

De transformatie die Novartis de afgelopen anderhalf jaar heeft doorgemaakt, werpt zijn vruchten af. Het doel van die transformatie was om een meer gespecialiseerd farmaconcern met hogere winstmarges te worden. Afgaande op de tweedekwartaalcijfers slaagt die strategie uitstekend. De omzetgroei van 8% tegen constante wisselkoersen vertaalde zich in groei van zowel de operationele winst als de winst per aandeel van 20% (ook tegen constante wisselkoersen). De operationele winstmarge van de belangrijkste divisie Innovatieve Medicijnen kwam het afgelopen kwartaal 3,7 procentpunt hoger uit op 35,4%. Daarmee werd nu al het niveau behaald dat Novartis op de middellange termijn nastreeft.

Eenmalige posten

De margestijging werd echter geholpen door enkele eenmalige posten. Zo zijn er productieproblemen bij producenten die een generieke versie van Novartis’ bloeddrukverlager Diovan maken. Daardoor steeg de omzet van Diovan in het tweede kwartaal met een onverwacht hoge 23% tot $283 mln.

Verder vielen er voorraadvoorzieningen ter waarde van $100 mln vrij. Wanneer een farmaceut een voorraad heeft aangelegd van een medicijn dat nog niet door de autoriteiten is goedgekeurd, moet daarvoor een voorziening worden genomen. Die voorziening valt  vrij wanneer het medicijn is goedgekeurd. Zonder deze twee meevallers was de winstmarge van de divisie Innovatieve Medicijnen niet op 35,4 maar op 34% uitgekomen.

Beperkt opwaarts potentieel

Novartis verhoogde zowel de omzet- als de winstverwachting. Voor heel 2019 moet de omzet met zo’n 5-9% en de operationele winst met 10-15% groeien (beide tegen constante wisselkoersen). Met mijn winsttaxatie van $5,20 voor 2019 was ik daar al – misschien iets te ver – op vooruitgelopen, maar $5,15 is haalbaar. Na de koersstijging van bijna 24% dit jaar komt de k/w voor 2019 op ruim 18 terwijl die na mijn koopadvies begin april nog op 16,5 lag. Dat beperkt het opwaarts potentieel wat voor de korte termijn en dat is de – enige – reden om het advies van kopen naar houden te verlagen. Met een solide balans en een dividendrendement van 3,1% is Novartis echter absoluut het aanhouden waard.

Tweedekwartaalcijfers 

In S mrd20192018
Omzet11,811,3
Nettowinst3,12,7
Winst per aandeel ($)1,341,18

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!