Updates

Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Advies Jeroen Boogaard, 23 jul 14:00

Randstad houdt zich kranig

0 0 Leestijd ongeveer

Actueel advies

De omzet van Randstad is in het tweede kwartaal gedaald door de malaise in de auto-industrie. Dankzij een goede prijsdiscipline en kostenbeheersing bleef de winstmarge echter overeind.

Uitzender Randstad voelt de gevolgen van de verzwakte economische omstandigheden in met name Europa. De omzet per werkdag daalde in het tweede kwartaal met 1,7%, een duidelijke achteruitgang vergeleken met de plus van 0,5% in het voorgaande kwartaal. Het omzetcijfer was slechter dan verwacht: analisten rekenden in doorsnee op een daling van 0,5%.

Bij een dergelijke omzetdruk zag de cyclische uitzender de winstmarges voorheen sterk teruglopen. Maar dit is nu niet het geval. De brutomarge steeg zelfs met 20 basispunten naar 20,0%. Randstad stelt winstgevendheid al langer boven volumegroei. Toch pakte het naar eigen zeggen in meerdere landen marktaandeel. Verder wist het concern de operationele kosten op autonome basis stabiel te houden. Daar stond wel een negatief valutakoerseffect tegenover. Desondanks daalde de ebita-marge slechts met 10 basispunten naar 4,7%. Dat was alsnog in lijn met de marktverwachting. Helemaal onder de streep daalde de nettowinst met 13% naar €166 mln. Een stijging van de rentelasten en een hogere belastingdruk lagen hieraan ten grondslag.

Tijdelijke groeivertraging

Vooral in Europa kampt Randstad met tegenwind. De zwakte in de auto-industrie leidt tot een lagere vraag naar uitzendkrachten in Duitsland, waar de omzet per werkdag met 15% daalde. Ook in andere belangrijke Europese markten als Frankrijk (-2%) en Nederland (-3%) ging het een stuk minder. In Noord-Amerika (+1%) en de rest van de wereld (+10%) is het beeld positiever.

De volumeontwikkeling in juli wijst op een voortzetting van de huidige trends. Hoewel de brutomarge door seizoenseffecten in het derde kwartaal iets lager uitkomt, ziet het ernaar uit dat Randstad zijn operationele winstmarge dit jaar goed op peil kan houden. Dat maakt ook dit jaar een extra dividend aannemelijk. Bovendien lijkt de groeivertraging tijdelijk van aard, grotendeels veroorzaakt door de gevolgen van het handelsconflict voor de autosector en de brede industrie. Wel verlagen we onze taxatie voor de winst per aandeel voor dit jaar van €4,65 naar €4,20. Tegen deze achtergrond blijft bij een schappelijke k/w van circa 11 een houdadvies gerechtvaardigd, ook gelet op het mogelijke dividendrendement van bijna 7%.

TWEEDEKWARTAALCIJFERS
In € mln20192018
Omzet59576022
Onderliggend ebita277288
Netttowinst166191

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!