Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Optietip Jeff Thijssen, 16 jul 16:42

Optietips VS: Inspelen op de recente stijging van de goudprijs

0 0 Leestijd ongeveer

De goudprijs is de afgelopen weken flink opgelopen. Dit maakt het interessant om opties te schrijven op de goud-ETF GLD. Door de recente stijging zit er nu flink wat tijdswaarde in deze opties; dit komt doordat de impliciete volatiliteit (verwachte beweging) is toegenomen.  

Beleggers betaalden eind mei 2019 nog $1282 per troy ounce goud. Inmiddels is de prijs opgelopen naar $1400 per troy ounce. Een stijging van zo’n 10% in nog geen twee maanden tijd. Ook de ETF GLD die interessant is voor actieve beleggers steeg over deze periode met 10%. Het grote voordeel van deze ETF is dat er in zowel de aandelen als de opties enorm veel wordt gehandeld. Hierdoor is het verschil in de uitoefenprijzen van de opties slechts $1. Dit geeft een actieve belegger meer mogelijkheden om de optiepositie te managen. Door de recente stijging van de goudprijs zit er op dit moment relatief gezien veel premie in de opties op GLD. Dit maakt het schrijven van opties interessant.

Opties op GLD

Omdat ik niet wens te voorspellen of de goudprijs gaat stijgen of dalen open ik een neutrale positie in de vorm van een iron condor. Het gaat om de verkoop van een GLD aug19 130 put, de koop van een GLD aug19 127 put, de verkoop van een GLD aug19 137 call en een koop van een GLD aug19 140 call. Per saldo wens ik voor de volledige combinatie $1,00 te ontvangen. Met een contractgrootte van 100 betekent dit dat er $100 wordt bijgeschreven op mijn effectenrekening. Deze premie mag ik behouden als de beurskoers op expiratie tussen de $130 en $137 noteert.

GLD aug 19 127/130/137/140 Iron Condor
VerkoopGLD aug 19 130 put
KoopGLD aug 19 127 put
VerkoopGLD aug 19 137 call
KoopGLD aug 19 140 call
Totaal te ontvangen premie$1,00
Contractgrootte100
Expiratiedatumvrijdag 16 augustus 2019
Risicoschattinggemiddeld
Maximale winst$100
Maximaal verlies$200

Vier verschillende opties

Een iron condor is een optiestrategie die uit vier verschillende opties bestaat. De belegger verkoopt een out-of-the-money putspread en verkoopt tegelijkertijd een out-of-the-money callspread. Dit betekent dat er enkel tijdswaarde in de opties zit. Voor zowel de putspread als de callspread ontvangt de belegger bij deze strategie een premie. Beide premies worden bij elkaar opgeteld, om tot de totale te ontvangen premie te komen.

Wanneer de belegger $1,00 ontvangt aan premie voor het openen van een iron condor, dan weet hij op voorhand dat zijn maximale winst $100 bedraagt. Die wordt gerealiseerd wanneer de opties op expiratie nog steeds out-of-the-money zijn en daardoor waardeloos aflopen.

Om het maximale verlies te berekenen dienen we te kijken naar het verschil tussen de uitoefenprijzen van zowel de callspread als de putspread. In dit voorbeeld schrijf ik een 130 put en koop ik een 127 put. Het verschil tussen beide uitoefenprijzen bedraagt $3. Ook bij de callspread is het verschil $3. We schrijven namelijk de $137 call en kopen de $140 call. Het maximale verlies voor deze combinatie is het verschil tussen de uitoefenprijzen en de ontvangen premie. Dit betekent dat een belegger maximaal $2,0 kan verliezen oftewel $200, omdat de contractgrootte 100 bedraagt.


Zijwaarts is optimaal

Het grote voordeel van deze strategie is dat een belegger maar aan één zijde kan verliezen. Wanneer de beurskoers van de ETF daalt, dan verliest de belegger aan de geschreven putspread, maar verdient hij aan de geschreven callspread. Wanneer de beurskoers stijgt, dan verliest de belegger aan de geschreven callspread, maar verdient hij aan de geschreven putspread. Bij de iron condor profiteert een belegger dus optimaal als de beurskoers zijwaarts beweegt.

Blijf op de hoogte van de laatste wijzigingen via Twitter @jeffthijssen

Update:

  • De geschreven putoptie op Dell is inmiddels gesloten. De winst bedraagt $73.
  • De iron condor op Uber staat nog open, de ongerealiseerde winst bedraagt $8.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!