Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Opinie Jeff Thijssen, 10 jul 16:00

Donkere wolken boven aandelenmarkten

0 0 Leestijd ongeveer

Op 3 juli, een dag voor de viering van de onafhankelijkheid in de VS, doorbrak de S&P500 mini future de 3000 punten. Het bereiken van dit nieuwe record in combinatie met de recente ontwikkelingen op de financiële markten, heeft mij doen besluiten om wat risico van tafel te halen.

Als beleggers nemen we risico en daarvoor willen we beloond worden. Op basis van het verleden mogen we als aandelenbeleggers ervan uit gaan dat we op de lange termijn gemiddeld 7% rendement kunnen behalen.

Het rendement op een spaarrekening in de VS bedraagt momenteel circa 2% op jaarbasis. Terugkijkend over een periode van 30 jaar blijkt dat het verschil in het gemiddelde rendement tussen een spaarder en belegger in de VS circa 4% bedroeg. Dit betekent dat een belegger voor het nemen van extra risico met gemiddeld 4% extra werd beloond.

In de afgelopen 10 jaar blijkt dit verschil vanwege de lage rentes te zijn opgelopen naar 10%. Historisch gezien is dit extreem en de beloning lijkt mij dan ook buitensporig. Ik verwacht dat hier binnen enkele jaren verandering in komt.

Geleend geld

Naast de aanhoudende handelsoorlog, de brexit en de afkoeling van de wereldeconomie zijn er voldoende andere zorgwekkende ontwikkelingen. Uit cijfers van de Amerikaanse toezichthouder Finra blijkt namelijk dat beleggers op dit moment enorm veel gebruik maken van geleend geld. Ook in 2000 en 2007 was dit aan de orde, met alle gevolgen van dien.

Daarnaast valt mij op dat steeds meer bedrijven eigen aandelen inkopen. Uit cijfers van SPGlobal blijkt dat bedrijven die deel uitmaken van de S&P500 in 2018 voor in totaal $806 mrd aan eigen aandelen hebben ingekocht. Dit is een toename van 55% vergeleken met een jaar eerder.

De recente stijgingen van de beurskoersen lijken dan ook voor een groot deel gestuwd door de inkoopprogramma’s van bedrijven. Ik vind dit verontrustend. Het bijzondere is dat tussen 1934 en 1982 het inkopen van eigen aandelen nog illegaal was, omdat het werd gezien als een vorm van koersmanipulatie.

Opvallende rentes

Ook de huidige rentes in de VS zijn opvallend. De langlopende rente is nu namelijk lager dan de kortlopende. We noemen dit een inverse yieldcurve. In het verleden is dit altijd een betrouwbare indicator geweest voor een recessie.

Met een lastig cijferseizoen voor de deur ben ik dan ook wat voorzichtiger geworden: ik houd inmiddels 40% cash aan.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!