Donkere wolken boven aandelenmarkten
Als beleggers nemen we risico en daarvoor willen we beloond worden. Op basis van het verleden mogen we als aandelenbeleggers ervan uit gaan dat we op de lange termijn gemiddeld 7% rendement kunnen behalen.
Het rendement op een spaarrekening in de VS bedraagt momenteel circa 2% op jaarbasis. Terugkijkend over een periode van 30 jaar blijkt dat het verschil in het gemiddelde rendement tussen een spaarder en belegger in de VS circa 4% bedroeg. Dit betekent dat een belegger voor het nemen van extra risico met gemiddeld 4% extra werd beloond.
In de afgelopen 10 jaar blijkt dit verschil vanwege de lage rentes te zijn opgelopen naar 10%. Historisch gezien is dit extreem en de beloning lijkt mij dan ook buitensporig. Ik verwacht dat hier binnen enkele jaren verandering in komt.
Geleend geld
Naast de aanhoudende handelsoorlog, de brexit en de afkoeling van de wereldeconomie zijn er voldoende andere zorgwekkende ontwikkelingen. Uit cijfers van de Amerikaanse toezichthouder Finra blijkt namelijk dat beleggers op dit moment enorm veel gebruik maken van geleend geld. Ook in 2000 en 2007 was dit aan de orde, met alle gevolgen van dien.
Daarnaast valt mij op dat steeds meer bedrijven eigen aandelen inkopen. Uit cijfers van SPGlobal blijkt dat bedrijven die deel uitmaken van de S&P500 in 2018 voor in totaal $806 mrd aan eigen aandelen hebben ingekocht. Dit is een toename van 55% vergeleken met een jaar eerder.
De recente stijgingen van de beurskoersen lijken dan ook voor een groot deel gestuwd door de inkoopprogramma’s van bedrijven. Ik vind dit verontrustend. Het bijzondere is dat tussen 1934 en 1982 het inkopen van eigen aandelen nog illegaal was, omdat het werd gezien als een vorm van koersmanipulatie.
Opvallende rentes
Ook de huidige rentes in de VS zijn opvallend. De langlopende rente is nu namelijk lager dan de kortlopende. We noemen dit een inverse yieldcurve. In het verleden is dit altijd een betrouwbare indicator geweest voor een recessie.
Met een lastig cijferseizoen voor de deur ben ik dan ook wat voorzichtiger geworden: ik houd inmiddels 40% cash aan.