Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Dividend Menno van Hoven, 7 jul 2019 09:00

Special dividend: herbeleggen met beleid

0 0 Leestijd ongeveer

Het tweede kwartaal is jaarlijks het belangrijkste, aangezien dan het grootste deel van het totale dividend wordt ontvangen en herbelegd. Tegen de slotkoersen van 28 juni wordt voor ruim €3000 bijgekocht.

De dividendportefeuille draait in 2019 weer als vanouds. Halverwege het jaar staat er een mooie plus van 16,8% en ligt de hoogste stand ooit van enkele maanden geleden voor het grijpen. Het tweede kwartaal is traditiegetrouw zeer belangrijk, aangezien dan verreweg het grootste deel van het dividend wordt geïncasseerd.

Dat dividend vormt afgezet tegen het resultaat van de dividendportefeuille sinds de start in september 2011 nog slechts een relatief klein deel van het rendement, maar zal met het verstrijken van de jaren steeds belangrijker worden. Uiteindelijk, en dan praten we over de zeer lange termijn, vormt het dividend het grootste deel van het totaalrendement, dat per 27 juni ruim 216% bedraagt.

Aan dividend werd sinds september 2011 nu in totaal €45.557 geïncasseerd op een totale portefeuillewaarde van €316.391. Ruim 80% van de performance is dus afkomstig van koerswinst.

Die balans zal, zeker na de extreem goede beursjaren die we achter ons hebben, steeds meer naar het dividend verschuiven. Door het vier keer per jaar herbeleggen wint dat steeds meer aan kracht, nog afgezien van de jaarlijkse dividendverhogingen. Zie hiervoor ook het commentaar over de positie in Unilever.

In 2019 werd tot dusverre omgerekend €4237 aan dividend ontvangen, waarvan €2985 in het tweede kwartaal (op het moment van schrijven, 27 juni, moet alleen Realty Income nog ex-dividend gaan in het tweede kwartaal). Dat betekent dat er tegen de slotkoersen van vrijdag 28 juni ruim €3000 wordt herbelegd (de dividendportefeuillepositie in Realty Income levert maandelijks €40 op) in de bestaande posities. Omgerekend is dat bijna de helft van het totale dividend van ruim €6650 dat de portefeuille bij de huidige samenstelling jaarlijks oplevert.

Kaspositie drukt inkomen

Het geschatte inkomen voor de momenteel 34 aandelen tellende Dividendportefeuille ligt daarmee dit jaar lager dan het totale dividend dat over 2018 werd geïncasseerd (zie het overzicht op de volgende pagina). Vorig jaar bedroeg het totale dividend namelijk €6883.

Een belangrijke verklaring voor het momenteel lagere geschatte inkomen is natuurlijk hoofdzakelijk de forse kaspositie van 10,4% (inclusief het dividend ontvangen in het tweede kwartaal, dat per 28 juni is herbelegd, is dat 11,3%). Zo keerde zwaargewicht Amer Sports, dat voor €40 van de beurs werd gehaald, in 2019 geen dividend uit, wat omgerekend al snel tot €250 tot €300 aan gemiste inkomsten leidt.

Indien we de huidige kaspositie van omgerekend zo’n €32.000 wegzetten tegen de gemiddelde portefeuileyield van 2,1% levert dat een extra inkomen van €672 op, wat opgeteld bij het totale dividend een totaalbedrag geeft van €7322, hetgeen neerkomt op een groei van 6,4% ten opzichte van 2018. Dat is dan nog exclusief drie kwartalen herbeleggen en nog ten minste tien dividendverhogingen die ik in de tweede jaarhelft verwacht (zie ook het kader).

Voorzichtig

Vooralsnog ben ik voorzichtig met nieuwe aankopen en zal ik zeer zorgvuldig omspringen met de voor dividendportefeuillebegrippen zeer hoge kaspositie. Die is natuurlijk voor een belangrijk deel ‘opgedrongen’ door de overname van Amer Sports (€11.873 aan cash) en de te zware wegingen voor uitblinkers en Microsoft en LVMH (samen goed voor ruim €10.000 cash), die actie vereisten in de vorm van een herbalancering.

Gezien de forse koersstijgingen en pittige waarderingen, met name ook voor potentiële nieuwkomers die ik in het vizier heb, is het geduldig wachten op betere koopkansen.

Medtronic is #22
Het medische technologiebedrijf Medtronic verhoogde eind juni het dividend met 8% en is daarmee dit jaar het 22e dividendportefeuille aandeel dat zijn uitkering opschroeft. In de tweede helft van 2019 reken ik bovendien op een hoger dividend voor nog zeker tien aandelen, allemaal genoteerd in de Verenigde Staten. Zo zullen Abbott Laboratories, Ecolab, Becton Dickinson, A.O. Smith, Eastman Chemical, Intel, Microsoft, VF Corp, PPG Industries, Texas Instruments en Honeywell nog volgen. Alleen Bayer, dat net als vorig jaar €2,80 uitkeerde, verhoogde het dividend niet.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!