Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Dividend Menno van Hoven, 6 jul 2019 12:00

Tip dividend: Achterblijver met potentie

0 0 Leestijd ongeveer

Focus op het luxesegment en opkomende markten moeten een einde maken aan underperformance van dit Franse aandeel, dat achterblijft ten opzichte van sectorgenoten die zich vooral op de Amerikaanse markt richten.

De achterblijver Accor blijft in 2019 net als de laatste jaren ver achter qua beurskoers bij sectorgenoten zoals Marriott International. Dat Amerikaanse dividendportefeuilleaandeel richt zich veel meer op het luxesegment en is met name actief in de Verenigde Staten.

Net als Marriott heeft ook het Franse Accor de laatste jaren een draai gemaakt naar een asset-light-strategie. De keten had eind 2018 nog slechts 7% van het hotelvastgoed in eigen bezit, tegen 35% in 2015.

Luxe

Accor is wereldwijd actief met ruim 4800 hotels en resorts in meer dan 100 landen, onder merknamen als Pullman, Fairmont, Sofitel, Novotel, Mövenpick, Mercure, Ibis en HotelF1. Naast opkomende markten richt Accor zich vooral op Europa, dat eind 2018 goed was voor 47% van alle beschikbare kamers.

Het bedrijf realiseert een derde van zijn omzet in thuisland Frankrijk en zo’n 40% van de omzet is daarbij afkomstig van budget hotels. Wel legt Accor de nadruk steeds meer op groeimarkten als China en het veel meer winstgevende luxesegment, dat in 2018 26% van de omzet vertegenwoordigde.

Van de 100.000 nieuwe hotelkamers was vorig jaar 44% van de ontvangen royalties afkomstig van hotels uit het luxesegment, die per kamer drie tot vier keer meer opleveren dan bijvoorbeeld de budgetketen Ibis.

In het eerste kwartaal groeide de organische omzet met 8,8% tot €987 mln. Wel nam de zogenaamde RevPAR (omzet per kamer) met +1,6% minder snel toe dan verwacht, door zwakte in Azië. Voor heel 2019 rekent Accor op een RevPAR groei van 3%.

Accor betaalde de laatste drie jaar een dividend van €1,05 per aandeel. Vanaf volgend jaar reken ik op een hogere uitkering.

Achterblijver Accor is Koopwaardig

De belangrijke rol die opkomende markten direct en indirect (onder meer Aziatische toeristen die naar Europa komen) spelen, scheppen sterke groeivooruitzichten. Dat en het nieuwe dividendbeleid maken Accor op een koers van €37,27 (slotkoers donderdag 27 juni) koopwaardig voor de lange termijn.

Tekst: Menno van Hoven, 27 juni 2019 (de auteur heeft een positie in Accor)

Tags

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!