Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Analisten Christian Slagter-Koster, 29 jun 2019 10:00

Pictet adviseert afscheid te nemen van Amerikaanse aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Na meer dan een decennium waarin de aandelenmarkten van ontwikkelde landen vooral stegen, verwacht Pictet dat ze de komende vijf jaar aan kracht verliezen. Naast een bescheiden rendement rekent de vermogensbeheerder daarbij op toenemende marktvolatiliteit.

Pictet schat dat aandelen wereldwijd een jaarlijks gemiddeld nominaal rendement zullen opleveren van 4-5% en zo’n 2% exclusief inflatie. Dat is 5 procentpunt onder het langetermijngemiddelde. Dergelijke lage rendementen zullen waarschijnlijk een zwakke winstgroei bij bedrijven weerspiegelen, en een bescheiden afname van de koers-winstverhouding.

Afscheid nemen van Amerikaanse aandelen

De geopolitieke spanningen – met name de handelsoorlogen – samen met minder investeringen van met schuld overladen bedrijven zullen volgens Pictet waarschijnlijk ergens in de komende vijf jaar een recessie veroorzaken. Dit wordt onderstreept door de recente inverse rentecurve in de VS.

Pictet denkt dat ook strengere wetgeving en meer belastingregels het bedrijfssentiment zullen drukken, dat toezichthouders hun spierballen zullen tonen om markten competitief te houden en dat de normalisatie van het monetaire beleid de kapitaalkosten zal opdrijven. Aangezien de VS bovendien verder in de economische cyclus zitten dan andere landen, de dollar overgewaardeerd is en de regering-Trump een politiek risico vormt, adviseert Pictet om afstand te nemen van Amerikaanse aandelen.

Pictet verwacht dat Europese aandelen van de ontwikkelde markten de beste rendementen zullen opleveren, onder meer doordat de vrees voor ineenstorting van de eurozone wegebt. Aandelen uit het VK zijn door de zorgen over de brexit relatief laag gewaardeerd, met dividendrendementen die oplopen tot 5%. Daarbij is het pond goedkoop en vindt Pictet de sectorsamenstelling aantrekkelijk.

Opkomende markten aantrekkelijk

Aandelen uit opkomende markten zijn volgens Pictet het aantrekkelijkst gewaardeerd, met een voorkeur voor Azië en het Midden-Oosten boven Latijns-Amerika. Niet alleen groeien opkomende markten sneller dan ontwikkelde markten, de inflatie is in deze economieën ook gedaald. Het investeringspotentieel verbetert er omdat de focus minder komt te liggen op grondstoffen en de export van eenvoudige producten, en juist meer op binnenlandse diensten.

Verder vindt Pictet het bemoedigend dat in onder meer Indonesië, India en Brazilië ingrijpende hervormingsplannen zijn aangekondigd. Als India alle hervormingen implementeert zou dit goed zijn voor de wereldeconomie, gezien de grootte van de bevolking.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!