Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jeff Thijssen, 25 jun 2019 14:02

Winst van Aperam in verdrukking

0 0 Leestijd ongeveer

De winst  van Aperam staat onder druk. Het concern heeft last van lagere staalprijzen en hogere grondstofkosten. Daarnaast zorgt de dalende prijs van nikkel ervoor dat klanten de orders uitstellen.

Aperam is een wereldwijd opererende producent van roestvrij staal en speciaal staal. Het bedrijf heeft een jaarlijkse productiecapaciteit van 2,5 miljoen ton. De onderneming is ontstaan uit een afgesplitst onderdeel van staalconcern ArcerlorMittal en heeft sinds 2011 een eigen beursnotering. Het moederbedrijf koos destijds voor afsplitsing omdat het onderdeel niet langer paste binnen de strategie. ArcelorMittal, het grootste staalbedrijf  ter wereld, wilde zich meer gaan concentreren op gewoon staal en het uitbreiden van haar eigen voorzieningen in ijzererts en steenkool om zo minder afhankelijk te worden van mijnexploitanten.

Aperam bestaat uit drie divisies: Stainless & Electrical Steel (46% van de omzet), Services & Solutions (42%) en Alloys & Specialties (12%). De voornaamste concurrenten zijn het Finse Outokumpu en het Spaanse Acerinox.

Aandeleninkoopprogramma
Aperam wilde in 2018 het Duitse VDM Metals overnemen voor een bedrag van circa €438 mln, maar kreeg daarvoor geen toestemming van de Europese Commissie. Hierdoor bleef er geld over dat kon worden teruggegeven aan de aandeelhouders. Tot eind 2019 zal er voor een totaalbedrag van €100 mln aan eigen aandelen worden ingekocht.

Drie divisies Aperam

De divisie Stainless & Electrical Steel produceert hoogwaardige legeringen. De bekendste daarvan is roestvrij staal, een legering bestaande uit ijzer, koolstof en chroom. Het mooie aan deze staalsoort is dat hij, in tegenstelling tot gewoon koolstofstaal, bestand is tegen corrosie en slijtage. Hierdoor hoeft deze staalsoort niet beschermd te worden met een extra beschermlaag, zoals een lak.

Aperam verkoopt en distribueert haar producten via de divisie Services & Solutions. Deze levert op maat gemaakte staalproducten op basis van de specifieke wensen en behoeften van de klant. De divisie Alloys & Specialties richt zich op het fabriceren van nikkellegeringen en speciaal roestvrij staal. De eindproducten variëren van hoogwaardige draden tot en met componenten en platen. Deze producten vinden hun toepassing in een breed scala aan industrieën, zoals automotive, olie en gas, elektronica, petrochemie en luchtvaart.

Gang van zaken

De laatste cijfers van het bedrijf waarover we kunnen beschikken, hebben betrekking op de eerste drie maanden van dit jaar. We mogen concluderen dat het bedrijf er een teleurstellend eerste kwartaal op heeft zitten, als gevolg van uitdagende marktomstandigheden in Europa en een seizoensgebonden zwakke prestatie in Brazilië. De omzet kwam uit op €1,2 mrd, een daling van 3,1% vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden. Het operationele resultaat (ebitda) bedroeg €81 mln. Dat betekende een afname van 43% vergeleken met de eerste drie maanden van 2018. Onder de streep werd een nettowinst geboekt van €25 mln (€0,30 per aandeel). Ook dit betekende een flinke daling (-71%) ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

De enige lichtpuntjes waren de kostenbesparing en de schuldpositie. Het concern wist €34 mln aan kosten te besparen en de totale netto schuld bleef met €106 mln op een laag niveau.

Marges onder druk

Staalbedrijven hebben overal last van lagere staalprijzen. Sinds begin dit jaar is de wereldwijde staalprijs al gedaald met 6%. De prijsdruk wordt veroorzaakt door overcapaciteit en afnemende vraag. In de eerste vier maanden van 2019 is de wereldwijde staalproductie met 5% toegenomen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Met name de stijging in China (+10%) is zorgelijk voor de staalbedrijven. Een oplossing voor het probleem van de overcapaciteit lijkt nog niet in zicht.

Los van de overcapaciteit is de vraag naar staal relatief zwak door afgenomen vraag uit de bouw en automotive. Zelfs in de Verenigde Staten, waar sinds 2018 een importheffing op staal van kracht is van 25%, daalde de staalprijs met 24% sinds begin dit jaar.

De lage staalprijs zet de marges van Aperam onder druk doordat de prijs van steenkool en ijzererts relatief hoog staan. Ook de lage nikkelprijs helpt het staalbedrijf niet. Die leidt er gewoonlijk toe dat de klanten van Aperam nieuwe orders uitstellen in afwachting van prijsdalingen bij roestvrij staal.

Een lichtpuntje voor Aperam is dat op 1 februari dit jaar de Europese Commissie importheffingen op staal heeft ingevoerd. Deze definitieve maatregelen vervangen de voorlopige maatregelen die sinds juli 2018 van kracht waren. Aanleiding voor de maatregelen was een sterke toename van de staalimport in de EU na invoering van Amerikaanse invoerheffingen op staal in maart 2018. De heffing in Europa bedraagt nu 25% voor alle staal dat wordt ingevoerd na het bereiken van de traditionele invoervolumes. Deze maatregelen zullen naar verwachting maximaal drie jaar van kracht blijven. In de komende maanden moet blijken of de heffingen het gewenste effect sorteren.

Advies

Ik verwacht niet dat de staalprijzen op korte termijn zullen herstellen. De staalmarkten hebben nog veel last van de overcapaciteit in de wereld, en bovendien is de vraag naar staal relatief zwak vanuit de bouw en automotive. De druk op de marges zal hierdoor naar verwachting aanblijven.

Ik verlaag de taxatie van de winst per aandeel voor 2019 van €2,90 naar €2,50. Dit betekent een daling van 17% ten opzichte van 2018. Uitgaande van die taxatie komt de koerswinstverhouding op circa 9. Dit lijkt goedkoop. Maar zolang er geen aanwijzingen zijn dat China en de VS tot een akkoord zullen komen en zolang er geen effectieve maatregelen genomen worden om de overcapaciteit aan te pakken, is in mijn ogen een koopadvies ondanks het lopende aandeleninkoopprogramma niet houdbaar. Ik verlaag daarom het advies van ‘kopen’ naar ‘houden’.

Productieverlagingen en winstwaarschuwingen
De staalbedrijven zitten in het nauw. In de maand mei heeft ArcelorMittal al tot tweemaal toe bekend moeten maken de staalproductie in Europa te zullen verlagen. In totaal gaat het om een productieverlaging van 3 miljoen ton. De voornaamste reden was de afgenomen vraag, maar daarnaast heeft het concern enorm veel last van goedkoop staal dat van buiten de EU op de markt terecht komt.

Uit de recente winstwaarschuwingen van branchegenoten US Steel en Steel Dynamics kunnen we opmaken dat ook andere staalbedrijven het zwaar hebben. Als gevolg van de zwakke marktomstandigheden heeft US Steel  bijvoorbeeld besloten om de productie van drie hoogovens, waarvan twee in de VS en één in Europa, tijdelijk stil te leggen zodat de productie beter aansluit bij de vraag vanuit de markt.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!