Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Opinie Jeff Thijssen, 18 jun 15:00

Colomn: liquiditeit is het allerbelangrijkste voor een belegger

0 0 Leestijd ongeveer

Het succes van een actieve beleggingsstrategie hangt af van verschillende factoren, maar de allerbelangrijkste is de aanwezigheid van liquiditeit. Zonder liquide producten kunnen beleggers en actieve handelaren namelijk niet tegen een eerlijke prijs in- en uitstappen.

Door het ontbreken van liquiditeit lopen beleggers het risico dat er tijdelijk geen vraag en aanbod is bij een forse beweging in de markt. Hierdoor kunnen ze niet vrij beschikken over hun eigen inleg of ze kunnen het effect alleen verkopen tegen een zeer ongunstige prijs.

Zowel in het najaar van 2008 als op 6 mei 2010 zaten veel actieve beleggers die te veel exposure hadden in niet-liquide producten dan ook met een probleem. In het najaar van 2008 bereikte de kredietcrisis haar hoogtepunt en dit zorgde ervoor dat het verschil tussen de bied- en laatprijs enorm werd in niet-liquide producten. Door het ontbreken van voldoende vraag en aanbod konden beleggers hun posities niet managen, hetgeen resulteerde in flinke verliezen. Hetzelfde probleem deed zich voor op 6 mei 2010 tijdens de flash-crash. De Dow Jones daalde toen met circa 9% binnen enkele minuten.

Een actieve belegger kan voorkomen dat hij in een dergelijke situatie belandt door enkel op voorhand in zeer liquide producten te handelen. Deze effecten blijven namelijk ook tijdens forse bewegingen in de markt voldoende liquide. Het zou dan ook een enorme rode vlag moeten zijn voor een actieve belegger wanneer hij een verschil tussen een bied- en laatprijs ziet dat groter is dan 20 cent.

Voldoende liquiditeit aanwezig

Voor een beginnende belegger kan het lastig zijn om in te schatten of er voldoende liquiditeit aanwezig is. De volgende criteria zullen wellicht helpen: op een aandeel dienen op zijn minst opties beschikbaar te zijn. Het dagelijks volume van het aandeel dient groter dan 1 miljoen te zijn. De bied- en laatprijs van zowel een aandeel als een optie dient scherp te zijn, maximaal een paar centen verschil. Wanneer een belegger een optie wenst te verhandelen dienen er minimaal tienduizend openstaande contracten te zijn en dient het volume boven de vijfduizend stuks te liggen.

Het positieve nieuws voor de actieve belegger is dat steeds meer effecten aan deze criteria voldoen. Over de jaren heen is de liquiditeit op de financiële markten namelijk enorm toegenomen. Dit komt doordat we in 2000 zijn overgestapt van fysieke handel op de beursvloer naar de schermhandel via de computer. Ook de technologische ontwikkelingen en de snelheid van onze internetverbindingen groeien gestaag door. Dit biedt nieuwe kansen. Ik ben er dan ook van overtuigd dat elke actieve belegger op termijn tot de conclusie zal komen dat hij meer geld verdient als hij enkel in liquide producten actief blijft.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!