Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Actueel advies

Advies van de dag Hein Praats, 18 jun 2019 12:00

Fugro: het moet een keer gebeuren

0 0 Leestijd ongeveer

Hoewel de aandelenkoers van Fugro erg teleurstellend presteert, zullen toenemende exploratieactiviteiten in de oliemarkt, een groeiend orderboek en hogere omzet naar verwachting leiden tot verbeterde resultaten voor de rest van 2019.

Eind april kwam Fugro met een update over het eerste kwartaal naar buiten. Hoewel de omzet voor het vijfde kwartaal op rij steeg en het orderboek boven €1 mrd uitkwam (twaalf maanden vooruit), viel het bedrijfsresultaat tegen. De ebit-marge was naar eigen zeggen ‘mid single digit’ negatief, wat dus neerkwam op een operationele winstmarge van rond de -5%. Ook liep de schuldratio op naar 2,8, waardoor de grens van 3,0 – waarboven de bankconvenanten worden geschonden ­– weer dicht werd genaderd.

Hernieuwd vertrouwen

Zo lijkt er nog steeds geen einde te zijn gekomen aan de moeilijke tijden die Fugro al vanaf de olieprijsval van 2014 kent (zie kader), want ondanks de weer stijgende lijn van de olieprijs vanaf 2016 is de koers van het aandeel Fugro sindsdien fors achtergebleven. Dat heeft vooral te maken met de tijd die het oliebedrijven kost om weer met vol vertrouwen te gaan investeren in nieuwe olievelden. Analistenfirma Rystad Energy sprak begin april echter van een vliegende start van 2019 voor de exploratie van olie en gas met de ontdekking van wereldwijd 3,2 miljard vaten olie. Wat dat aangaat is het tekenend dat de omzet bij ‘site characteristics’, waar onder meer zeebodemonderzoek wordt gedaan voor de bouw van olieplatforms, in de tweede helft van vorig jaar al met 50% steeg.

Balans is zorgenkind Fugro

Niettemin blijft de zwakke balanspositie hét moeilijke punt bij Fugro, waarbij wel moet worden aangetekend dat de verslechtering in het eerste kwartaal vooral kwam door het toegenomen aantal opdrachten in een traditioneel zwak eerste kwartaal. Bijgevolg moest meer apparatuur worden gehuurd, wat tijdelijk druk gaf op de marges.

Koopadvies

Toch denk ik dat met het aantrekken van de olie-exploratieactiviteiten in combinatie met omzet- en orderboekgroei de resultaten van Fugro gaan verbeteren. Ook zullen verhoogde winstmarges leiden tot meer winstgevendheid. Bovenop mijn verwachtingen voor een positieve kasstroom moet dit alles voor een geleidelijke verbetering van de balans zorgen. Hoewel ik me kan voorstellen dat beleggers langzamerhand moedeloos worden, handhaaf ik mijn koopadvies.

Minder afhankelijk van olie

Door de hevige prijsdaling van olie die in 2014 inzette, begonnen oliebedrijven hun investeringen en exploratieactiviteiten drastisch terug te schroeven. Fugro deelde mee in de malaise en moest bijgevolg ook flink saneren; bedrijfsonderdelen werden verkocht, banen geschrapt en lonen aan banden gelegd. Binnen drie jaar halveerde ook de omzet van de Leidschendamse bodemonderzoeker en verdampte bovendien meer dan driekwart van de aandelenkoers. Maar tegelijkertijd werd in de afgelopen jaren meer focus gelegd op het niet-oliedeel van de bedrijfsactiviteiten. Vooral de onderdelen offshore wind en infrastructuur groeiden hierdoor. Waar Fugro voor de crisis van 2014 nog voor 80% van de olie-industrie afhankelijk was, is dat nu nog iets minder dan 60. Wat dat betreft is de vijfjarige opdracht van Rijkswaterstaat, voor de inspectie van 8600 kilometer aan Nederlandse snelwegen, die Fugro midden april binnensleepte veelzeggend.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!