Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Advies Michiel Pekelharing, 17 jun 17:00

Datawetgeving helpt Experian: veiligheid voorop bij deze geldmachine

0 0 Leestijd ongeveer

Experian heeft een streepje voor in de huidige tijd, waarin een zorgvuldige omgang met financiële data onder een vergrootglas ligt.

Voor veel partijen in de financiële sector zetten strengere regels een rem op de omzetgroei. Bij het Britse Experian vormt het juist een impuls. De onderneming verzamelt financiële data van consumenten en bedrijven, die het analyseert en doorverkoopt aan banken en andere kredietverstrekkers. Daarbij is het van doorslaggevend belang dat Experian zorgvuldig met deze gegevens omspringt. De beurskoers van branchegenoot Equifax ging in september 2017 bijvoorbeeld nog met 30% onderuit na een datalek. Die gebeurtenis verstevigde de positie van Experian als een van de meest betrouwbare bedrijven binnen de sector. Die goede positie betaalt zich steeds meer uit.

Datawetgeving helpt Experian

In Brazilië kan het bedrijf bijvoorbeeld na de invoering van strengere datawetgeving flink marktaandeel winnen van kleinere partijen met minder geavanceerde datasystemen. Hierdoor kan de organische omzetgroei in Latijns-Amerika versnellen van 6% in het vorige boekjaar naar 10% vanaf 2020. In de belangrijke Noord-Amerikaanse markt weet Experian dat groeitempo zelfs al te halen. Dat was voor een deel te danken aan de ontwikkeling van een nieuw platform (Ascend) dat uit allerlei bronnen financiële gegevens verzamelt en waarmee klanten nog sneller en beter kredietbeslissingen kunnen nemen. Voor het lopende boekjaar, dat loopt tot maart 2020, voorspelt het bedrijf een organische omzetgroei van 6 tot 8%. Bovendien kan de ebit-marge van 26,9% iets verder oplopen.

Een kwestie van waardering

Aan de winstgroei en de sterke positie op een aantrekkelijke markt met hoge toetredingsdrempels, hangt echter een stevig prijskaartje. Op basis van een geschatte winst per aandeel van $1,00 komt de k/w op 30. Experian heeft echter nauwelijks schulden en schroeft het dividend (1,5% rendement) gestaag op. Bovendien is het bedrijfsmodel niet heel gevoelig voor een economische groeivertraging. Beleggers met een lange horizon kunnen het aandeel ondanks de hoge waardering dan ook met een gerust hart kopen. Het heel goed presterende Experian heeft de plaats in de Offensieve portefeuille dan ook dubbel en dwars verdiend. Op de korte tot middellange termijn is de koers door de hoge waardering wat gevoeliger voor marktturbulentie, zodat voor deze periode het houdadvies van kracht blijft.

Innovatiemotor draait warm
De enorme database van Experian is voor klanten een waardevolle bron van informatie. Voor het bedrijf zelf wordt het nu ook een belangrijke bron van omzetgroei. De investeringen in technologie en innovatie stegen van 7% van de omzet in boekjaar 2016 naar 9% vorig jaar. Met name de uitgaven aan de ontwikkeling van nieuwe diensten stegen in deze periode snel: +55% naar $123 mln. Die investeringen betalen zich overduidelijk uit. De omzetbijdrage van in het lopende of voorgaande jaar gelanceerde diensten, steeg sinds 2016 van 1 naar 4 procentpunt. De groei is grotendeels te danken aan diensten op het vlak van het analyseren van datatrends, betere gebruikersidentificatie en hulpmiddelen voor het vinden van potentiële klanten.
Jaarcijfers Experian
20192018
Omzet$4,86 mrd$4,57 mrd
Ebit$1,31 mrd$1,24 mrd
Aangepaste winst per aandeel $0,98 $0,94

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!