Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Opties Hildo Laman, 14 jun 2019 16:34

Putspread ter bescherming van chipaandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Chipaandelen hebben na een zeer positief begin van het jaar een stap terug moeten doen. Verdere koersdalingen zijn niet uit te sluiten. Met een gerichte putspread kunt u uw investering beschermen tegen verliezen.

De handelsoorlog is nog altijd de grootste bedreiging voor producenten van chips. China is een belangrijke bestemming voor veel chips. De handelsoorlog kan op verschillende manieren voor problemen zorgen voor chipmakers, bijvoorbeeld als producenten geen chips meer mogen verkopen aan bepaalde bedrijven of landen. Het Huawei-embargo is een voorbeeld hiervan. Een ander obstakel is dat China importtarieven instelt voor chips. Dat maakt chips van niet-Chinese producenten duurder, en dus minder gewild in China. Een laatste probleem is dat de handelsoorlog de voor China belangrijke exportsector schaadt, waardoor de economie verslechtert. Dat zou slecht zijn voor bijvoorbeeld de verkoop van auto’s en smartphones in China. En dat is belangrijk, want China is voor beide de grootste afzetmarkt ter wereld.

Positief

Dit klinkt vrij dramatisch, maar er is hoop. Als de VS en China een akkoord weten te bereiken over de handel, kan het negatieve scenario in de prullenbak. Verder is er geen reden om aan te nemen dat de technologische ontwikkeling ineens tot stilstand zal komen. En technologische vooruitgang betekent nieuwe chips. Voor nieuwe hardware en software zijn meestal ook betere of andere chips nodig. Daardoor zal de vraag nooit helemaal instorten. Het is niet voor niets dat de chipsector als een van de eerste uit de crisis van 2008/2009 kwam. In 2010 boekten bedrijven als Intel, TSMC en ASML al weer een recordomzet. Er zijn dus redenen om optimistisch te zijn over chipaandelen, zeker omdat die op dit moment over het algemeen niet hoog gewaardeerd zijn.

Bescherming

Voor beleggers die chipaandelen in de portefeuille hebben, zijn het al met al spannende tijden. Vanwege de onzekerheid kan enige bescherming voor beleggers wenselijk zijn. Er zijn verschillende mogelijkheden om die bescherming te verwerven voor het geval de chipsector de komende tijd onderuit gaat. Dat kan door puts te kopen op de betreffende aandelen. Denk aan een put op aandelen ASML om deze te beschermen tegen een koersdaling. Maar als er meerdere aandelen van chipbedrijven in de portefeuille zitten, zou dat betekenen dat er meerdere puts gekocht moeten worden. Verre van ideaal, want het is vrij kostbaar om voor elk aandeel afzonderlijk een put te kopen.

Putspread ter bescherming chipaandelen

Gelukkig is er een alternatief: putopties op de iShares PHLX Semiconductor ETF (fondscode: SOXX), een Amerikaanse ETF die belegt in de Philadelphia Semiconductor Index. In deze index zitten chipproducenten zoals Intel, Qualcomm, Nvidia, Broadcom en chipmachinemakers zoals Applied Materials. Omdat gewoon een put kopen vrij duur is, is het verstandiger om een putspread te kopen. De bescherming is dan niet perfect, maar de kosten zijn wel een stuk lager. Omdat de ETF Amerikaans is, is toegang tot een Amerikaanse optiebeurs via uw broker wel noodzakelijk.

Een interessante mogelijkheid is bijvoorbeeld de SOXX oct19 170/SOXX oct19 150 putspread. Deze kost ongeveer $3,90. De maximale waarde is $20 (170-150=20). De maximale winst is dus $16,10 (20-3,90=16,10). Bedenk wel dat als de chipaandelen niet flink zakken de komende maanden, deze putspread waardeloos zal aflopen. Dan bent u het aankoopbedrag dus kwijt. Beleggers die voor de lange termijn beleggen, en kortetermijnschommelingen accepteren, kunnen prima zonder bescherming en hoeven dus ook niet dit soort kosten te maken.

SOXX oct19 170/150 putspread
KoopSOXX oct19 170 put$6,80
VerkoopSOXX oct19 150 put$2,90

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!