Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Opinie Hildo Laman, 11 jun 2019 15:00

Column: veel leren, en toch veel negeren

0 0 Leestijd ongeveer

Het is af en toe wel aardig om te bedenken wat je anders zou doen als je terug zou gaan in de tijd. Dit is een op zich zinloze exercitie, omdat je helemaal niets kunt veranderen aan het verleden. Maar het kan er wel aan bijdragen dat je niet in dezelfde valkuilen trapt. Het bekende ezel-en-steeneffect.

In mijn beleggersverleden is een aantal dingen goed gegaan. Opvallend is dat wat ik als mijn beste transactie beschouw, helemaal geen geld heeft opgeleverd. Jaren geleden, toen Tesla nog onder $30 stond, heb ik eens callopties verkocht op dit aandeel. Voor wie niet helemaal thuis is in opties: ik gokte op een koersdaling van Tesla. Een koersdaling zou me geld opleveren, maar als het aandeel zou stijgen, zou het verlies flink kunnen oplopen. Even leek het goed voor me af te gaan lopen. Maar tot mijn verbazing begon Tesla te stijgen. Rond $32 heb ik besloten mijn verlies te nemen, dat was toen enige honderden dollars; vervelend, maar ik lig er niet wakker van. Achteraf gezien was dit de beste beslissing die ik had kunnen nemen. Binnen een jaar stond het aandeel op $190, en $250 volgde niet veel later. Ik had tienduizenden kunnen verliezen. De les: als je in een verkeerde positie zit, ga er dan uit, en blijf niet hopen.

Aan de andere kant is een van mijn slechtste keuzes wél een winstgevende transactie. Ergens in 2008 kocht ik Besi voor ongeveer €2,50 (€1,25 rekening houdend met de splitsing). Dat ging een tijdje helemaal verkeerd. Toen het uiteindelijk toch goed kwam, was het waarschijnlijk de opluchting die ervoor zorgde dat ik op ongeveer een verdubbeling verkocht. Winstgevend, maar niet slim. Als ik lang was blijven zitten, had ik uiteindelijk meer dan 2000% rendement kunnen halen.

De te leren les

De belangrijke les uit dit voorbeeld is er een die iedereen eigenlijk al kent: als je een aandeel hebt in een bedrijf waar het op de lange termijn waarschijnlijk goed mee zal komen, houd het dan ook voor de lange termijn aan. Dit is een enorme open deur, maar desondanks hoor en lees ik toch continu tegenovergestelde meningen. Een probleem in een sector is reden om te verkopen, een naderende recessie is reden voor paniek. Koersen bewegen continu op en neer. Proberen steeds op een piek te verkopen, en vervolgens in een dal weer terug te kopen, lukt volgens mij niemand consequent. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. De oplettende lezer zal weten dat ik veel met opties doe. Dat zal ik ook blijven doen. Ook ik ben hardleers.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!