Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Tip Terugblik Michiel Pekelharing, 10 jun 11:30

Tipterugblik: lastige tijden voor Allied Irish Banks

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden

Toen Allied Irish Banks een jaar geleden getipt werd, zag het er nog goed uit voor de Ierse economie. Inmiddels eist de brexit-onzekerheid zijn tol, terwijl ook ontwikkelingen bij de bank zelf bijdragen aan het teleurstellende rendement.

Allied Irish Banks, kortweg AIB Group, is een van de toonaangevende spelers op de geconcentreerde Ierse bankmarkt. De sterke positie in een herstellende sector was vorig jaar aanleiding om het aandeel aan te raden als weektip. Sindsdien is de beurskoers echter met 25% gedaald. Voor een groot deel heeft dat te maken met de ontwikkelingen binnen Europa. De aanhoudende onzekerheid rondom brexit zet een rem op de economische groei van Ierland – en op de kredietgroei van partijen zoals AIB. Een andere tegenvaller zijn de ontwikkelingen aan het rentefront. De netto-rentemarge van iets minder dan 2,5% steekt heel gunstig af tegen die van Europese branchegenoten. De aanhoudend lage Europese rente en groeiende concurrentie zetten echter deze inkomstenbron onder druk.

Uitstroom topmanagers

Ook bij de onderneming zelf zit het even niet mee. Strenge Ierse salarisregels voor banken leiden tot een uitstroom van topmanagers. Het meest markante vertrek kwam in oktober, toen topman Bernard Byrne overstapte naar een lokale aandelenbroker. Ondanks de onzekerheid binnen het bedrijf en de druk op de winst, heeft AIB toch het dividend verhoogd. Het verwachte dividendrendement van ruim 5% steekt echter mager af tegen dat van andere Europese banken, zoals sectorfavorieten ING en BNP Paribas. Voorlopig zijn beleggers met die laatstgenoemde twee aandelen beter af dan met AIB.