Updates

Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Educatie Peter Schutte, 7 jun 14:00

Wat te doen bij een stevige koerscorrectie?

0 0 Leestijd ongeveer

Ineens is de onrust weer terug op de beurzen. Na het prachtige eerste kwartaal, waarin het allemaal niet op leek te kunnen, maken beleggers zich weer zorgen en dalen de koersen. Hoe moet je daarop reageren?

We zagen hetzelfde beeld vorig jaar: tot september was er weinig aan de hand en ineens leek al het beursnieuws negatief. Zorgen over de chaotische brexit, de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, verkrappend beleid van centrale banken — het werd beleggers plotsklaps te veel en ze wilden met velen tegelijk door dat kleine deurtje naar buiten. Logischerwijs werden vooral de cyclische sectoren als grondstoffondsen en uitzendorganisaties hard getroffen. Ook de minder liquide smallcaps kregen er bovengemiddeld van langs.

De koerscorrectie van vorig najaar was stevig, maar volgde op een historisch lange periode van koersstijgingen. Zo steeg de Dow Jones tussen januari 2016 en eind december 2017 met maar liefst 45%. Met name Amerikaanse aandelen waren extra kwetsbaar voor een correctie, gezien hun hoge waarderingen, maar ook in eigen land was de daling fors en moest de AEX een flinke veer laten. Op het niveau van individuele fondsen vonden zelfs ware slachtpartijen plaats. In de laatste drie maanden van 2018 corrigeerde de AEX circa 13%. Technologiebedrijf TKH verloor in het laatste kwartaal 22%, Kendrion zelfs 32%. Laatstgenoemde had wel een zwak derde kwartaal met minder uitbundige vooruitzichten, maar TKH verwachtte juist een sterk slotkwartaal.

Nooit in een rechte lijn
Koersgrafieken gaan altijd met horten en stoten. Vorig jaar betekende vrijwel elke kortstondige daling van de AEX een koopmoment. Een goed jaar voor beurshandel, mits goed uitgevoerd. Beleggers met een langere horizon zitten op de blaren. Toch is het verkopen van een gedegen groeibedrijf door een wat tegenvallend bericht zelden een goede keuze. Beleggers missen de verdere ontwikkeling van het bedrijf. Wat meer cash in slechte tijden kan wel bijdragen aan een beter rendement.

Wie het allemaal voorzag, verkocht zijn of haar aandelen afgelopen zomer en kon ze aan het begin van dit jaar tegen flink gereduceerd tarief weer in portefeuille nemen om zo te profiteren van de rally in het eerste kwartaal. Zulke markttiming, waarmee in theorie forse winst kan worden behaald, is in de praktijk echter verre van eenvoudig. De meeste beleggers verkopen dan ook nog altijd in dalende markten en kopen juist als de koersen hoog staan. We geven u daarom enkele vuistregels om in acht te nemen bij onvoorziene snelle koersdalingen.

Vuistregel 1: verkoop nooit in paniek

Neem altijd de tijd om zelf de cijfers of andere aanleidingen voor de koersval te beoordelen. Maak hierbij een goed onderscheid tussen negatief nieuws over een individueel bedrijf en macro-economische dan wel geopolitieke ontwikkelingen. Beleggers hebben meestal een erg korte horizon, en hebben weinig oog voor de langetermijnkansen van een individueel bedrijf. Blijven de perspectieven goed, dan is het veelal niet verstandig mee te gaan in de verkoopgolf. Hou vast aan de redenen waarom u het aandeel heeft aangeschaft. Gelden die argumenten nog steeds, houd de stukken dan in bezit. Om terug te komen op TKH: dit bedrijf lijdt onder het negatieve sentiment rond de handelsoorlog en zwakte vanuit de automotive sector. TKH zal echter profiteren van ontwikkelingen als 5G en de stijgende vraag naar slimme camerasystemen en efficiëntere bandenbouwmachines. Het kan zelfs interessant zijn om gebruik te maken van een dip door wat stukken bij te kopen, zeker nu het aandeel door het koersverlies van mei weer dichtbij het niveau van begin dit jaar staat. Houd hierbij wel altijd de relatieve weging van het fonds in uw portefeuille in de gaten. Na de eerste schrikreactie zullen beleggers het nieuws wikken en wegen en vaak wordt de soep uiteindelijk niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend.

Dividend is king
Door te beleggen in aandelen die consequent een goed dividend uitkeren bent u minder afhankelijk van de waardering van het bedrijf op de beurs. Het is niet voor niets dat bestuursvoorzitters altijd zeggen dat zij een bedrijf managen en niet de beurskoers. Er zijn momenteel genoeg aandelen te vinden die 4-5% dividendrendement bieden. Dat impliceert dat u na tien jaar al de helft van de individuele investering heeft terugverdiend. Op deze wijze kan prima een economisch mindere periode worden doorstaan en kunnen beleggers blijven profiteren van de groeikansen van een bedrijf op de langere termijn. De kwaliteit van de onderneming dient echter wel op de eerste plaats te komen. Een sterke kasstroom en marktpositie zijn vereist.

Vuistregel 2: kijk naar de waardering

Winstnemingen liggen eerder op de loer bij aandelen die relatief hard zijn gestegen en als er hoge verwachtingen in de koers zijn verwerkt. Verkopen met wat minder winst is gemakkelijker dan verlies nemen. Beoordelen of een aandeel hoog of laag gewaardeerd wordt is echter nog niet zo eenvoudig, zeker niet als de economie verslechtert. Analisten lopen vaak achter de markt aan en verlagen pas hun koersdoel als het leed op de beurs al is geschied. Kijk naar de relatieve waardering van het aandeel vergeleken met die van sectorgenoten en de historie van het bedrijf zelf. Een jaar van stagnatie of geringe achteruitgang is overkomelijk, ook bij een hoge waardering, mits de groeikansen onaangetast zijn of zelfs zijn verbeterd. Trends in de markt op het gebied van technologie, zoals zelfrijdende auto’s en elektrificatie, gaan gewoon door – zij het mogelijk met enige vertraging door terughoudendheid in investeringen. Goed gefinancierde bedrijven kunnen ook profiteren door marktaandeel te winnen, autonoom en via overnames.

Spreiding als antwoord
Het spreiden van het vermogen over meerdere bedrijven en vermogenscategorieën is van groot belang om de impact van een onverwachte gebeurtenis binnen de perken te houden. Wie in het laatste kwartaal van 2018 een deel van zijn vermogen in goud, obligaties of cash had aangehouden, was aan het begin van dit jaar flink beter af. Te veel spreiden is echter ook niet goed. Behoud het overzicht en de kennis van de afzonderlijke bedrijven waarin u uw geld steekt. Geloof in bedrijven is goed, maar het mag niet uitmonden in blindstaren. Bij de vermogensverdeling dient altijd goed bekeken te worden of er toch geen grote gemeenschappelijke risicofactoren aanwezig zijn.

Vuistregel 3: beheers kansen en risico’s

Succesvol beleggen betekent het in de hand houden van kansen en risico’s. Door een gedegen spreiding te hanteren en niet te beleggen met geleend geld bent u in staat stevige koersdalingen op te vangen en kunt u eventueel de rit naar beneden uitzitten. Gedwongen verkopen door een benarde positie en/of eventueel een ‘margin call’ van de bank kunnen beter vermeden worden. De echt grote koerswinsten worden behaald door beleggers met een langere horizon. Wie telkens achter de markt aanloopt, maakt niet alleen veel transactiekosten maar stelt zich ook bloot aan te grote foutgevoeligheid. Als u uw geld investeert in degelijke bedrijven met een goed management en een sterke balans is het niet nodig na een wat zwak kwartaal direct te verkopen. Deels winst nemen is bovendien vaak een betere optie dan ineens alles verkopen.

Actuele bedrijfscijfers en perspectieven
Beleggers hebben een korte horizon, maar in de praktijk wint de toekomst het toch van de actualiteit en het verleden. De brexit kan zeer vervelende consequenties hebben, maar op termijn zullen deze effecten zich normaliseren en bedrijven zich aan de nieuws situatie aanpassen. Ook een ‘shut down’ van de Amerikaanse overheid is niet goed voor het sentiment, maar er komt altijd een oplossing voor. Dat biedt dus een koopkans.

Volatiliteit
De volatiliteit van een aandeel analyseert hoe de jaarprestaties behaald worden. Gebeurt dit met grote schommelingen of met een stabieler verloop? Volatiliteit staat in beleggingsjargon gelijk aan risico.

Herbeleggingsrisico
Elke beslissing brengt risico’s met zich mee. Bij de aankoop kunt u het verkeerde fonds selecteren en bij te vroege verkoop loopt u een deel van de latere winst mis. Verkopen brengt weer een herbelegging met zich mee.

Daytrading
Daytraders werken vaak met de formule ‘go with the flow’. Zij stappen uit als een fonds daalt en kopen als een koers stijgt. Snelle winsten worden verzilverd en verliezen snel afgekapt. De meeste daytraders maken verlies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!