Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Portefeuilles Karel Mercx, 6 jun 2019 11:45

Defensieve portefeuille: Apple verliest $250 mrd aan beurswaarde

0 0 Leestijd ongeveer

Apple heeft meer te vrezen van China dan van de Amerikaanse kartelwaakhond. Wij houden vertrouwen dat het bedrijf zich blijft vernieuwen en koesteren het enorme rendement dat het aandeel ons al gaf.

Dreigende taal van de Amerikaanse president Donald Trump richting Mexico en de daaraan gekoppelde onzekerheid duwden afgelopen week de goudprijs verder omhoog. Sinds augustus 2018 is onze goudprijs-ETF met 14,4% opgelopen.

Ander belangrijk nieuws afgelopen week was dat de Amerikaanse overheid gaat kijken naar machtsmisbruik bij grote technologiebedrijven. Maandag gingen bedrijven als Google (-6,1%) , Facebook (-7,5%), Amazon (-4,6%) hard onderuit. Apple leverde slechts 1,0% in, omdat het zijn markten minder domineert dan de andere Amerikaanse grootmachten.

Bedreigingen vanuit China

Wij hebben een positie in het grootste beursgenoteerde bedrijf op de wereld en daar kleven wel andere risico’s aan. Peking werkt namelijk aan een lijst van Amerikaanse bedrijven die niet meer op de Chinese markt mogen en de kans is groot dat Apple daar op staat. Wij denken echter dat de Chinezen echt tot het uiterste gepusht moeten worden door Trump voordat ze tot deze extreme stap overgaan.

Een gedeelte van dit risico is ook al in de koers verwerkt. Apple heeft $250 mrd (-25%) aan beurswaarde verloren over het afgelopen half jaar. Wij houden vertrouwen dat de mobieltjesmaker zich op de lange termijn kan transformeren naar een softwarebedrijf.

Apple heeft hoge toppen en diepe dalen gekend, maar doet het per saldo goed in de Defensieve portefeuille. Sinds de opname op 16 maart 2016 heeft het aandeel ons een rendement gegeven van 79,6%, terwijl de Amerikaanse benchmark voor aandelen op 46,7% zit.

  • Rendement 2019: +5,4%
  • Sinds start (9 november 2010) 39,8
Trending topics
Eén van de tekenen van een bearmarkt is dat aandelen niet meer stijgen. In de afgelopen 17 maanden hebben de belangrijkste Amerikaanse indices geen rendement gemaakt. De S&P500 heeft over deze periode 4,5% verloren. Bij de sectoren vallen vooral biotech (-14,5%) en banken (-20,5%) op. De Defensieve portefeuille houdt 53,8% aan kasgeld aan, om toe te slaan wanneer aandelen echt hard naar beneden gaan. Het ideale moment om aandelen te kopen dient zich aan als de Verenigde Staten in een recessie zijn beland.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!