Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
ETF’s Karel Mercx, 30 mei 2019 14:00

Verdubbel binnen tien jaar uw geld met wereldwijde beleggingen (deel 2)

0 0 Leestijd ongeveer

Begin mei liet Karel Mercx in een veelgelezen artikel zien hoe u binnen tien jaar uw geld kunt verdubbelen door te beleggen in wereldwijde ETF’s. Naar aanleiding van dit verhaal kwamen veel vragen van lezers binnen, waarvan hij de belangrijkste in onderstaand artikel beantwoordt.Op 3 mei trapte Beleggers Belangen de themamaand over ETF’s af met een verhaal van de week waarin we lieten zien hoe u binnen tien jaar uw geld kunt verdubbelen via wereldwijd beleggen. Dit kan anno 2019 al met het aanschaffen van één ETF. Het doel van dit artikel was te laten zien hoe u een zo eenvoudig mogelijke beleggingsportefeuille kunt bouwen die geen onderhoud nodig heeft. Dit artikel is met enthousiasme ontvangen. De redactie heeft echter wel een heleboel vragen ontvangen. In dit artikel zal ik ingaan op de meest gestelde daarvan.

Extreem negatief

De meest gestelde vraag was hoe ik kan uitgaan van een verdubbeling van vermogen over een periode van tien jaar, terwijl ik in mijn wekelijkse columns vaak extreem negatief ben over wereldwijde aandelen en Amerikaanse aandelen in het bijzonder. Dat ik vaak negatief ben, zal ik niet ontkennen. Soms ondersteun ik mijn visie met leuke indicatoren. Zo schrijf ik in mijn column van deze week dat elke extreme crisis (1907, 1929, 1974 en 2008) samenviel met de bouw van de hoogste wolkenkrabber ter wereld. In 2019 zijn Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten in een strijd verwikkeld om het nieuwe wereldrecord.

Meestal verwijs ik echter naar indicatoren die hun waarde hebben bewezen over een periode van minimaal honderd jaar en waarbij ik kan terugvallen op duizenden datapunten en niet, zoals bij de wolkenkrabber-indicator, op slechts vier. Eén van de indicatoren met genoeg datapunten is de Amerikaanse Shiller k/w, die wordt berekend aan de hand van de gemiddelde winst per aandeel over perioden van tien jaar. Deze indicator staat sinds juli 2017 boven de 30, een stand die zelden voorkomt: sinds 1871 gebeurde dat alleen in augustus en september 1929 en tussen juli 1997 en maart 2002.

De actieve belegger die kijkt naar de waardering van aandelen is al jaren geleden uit de Verenigde Staten vertrokken, en had daar zeer gegronde redenen voor. Dat vertrek uit de VS kost die belegger echter al jarenlang rendement. Ik probeer de markt te verslaan, maar het rendement van mijn persoonlijke redactietips, die ik beheer als een beleggingsportefeuille, heeft met +54,9% sinds 1 oktober 2015 een lager rendement opgeleverd dan de +60,6% van de S&P500. Ik besteed tientallen uren per week aan beleggen, en op mijn persoonlijke portefeuille van redactietips is de kreet ‘weinig onderhoud en weinig risico’ dan ook zeker niet van toepassing. Maar feit is dat iemand die op 1 oktober 2015 een ETF op de S&P500 had gekocht, een hoger rendement had gehad. Hetzelfde principe is van toepassing op mijn verhaal over wereldwijde beleggingen. Daarin haalde ik twee wetenschappelijke studies aan die laten zien dat er met wereldwijde aandelen op lange termijn altijd rendement te maken is.

Door uit te gaan van zo’n lange periode van tien jaar, hoef je je als belegger minder druk te maken over de waan van de dag. Dat illustreer ik altijd graag met de metafoor van een man die met zijn hondje aan het wandelen is. De man vertegenwoordigt de theoretische prijs voor aandelen, het hondje de werkelijk prijs voor aandelen op de beurs. Het beest zit aan een lange lijn en loopt bijna nooit in de buurt van zijn baasje: óf hij is heel ver vooruit, óf hij loopt heel ver achter. Lees: aandelen zijn óf veel te duur, óf ze zijn veel te goedkoop.

Het hondje is anno 2019 zonder twijfel veel te ver vooruit gerend, terwijl de man nog steeds met 7% per jaar vooruit wandelt. Natuurlijk kunnen er altijd perioden zijn waarin aandelen met minder dan 7% per jaar stijgen. Dit betekent dat de man steeds meer in de buurt van het hondje komt. Hoe langer de belegger de tijd heeft, hoe dichter zijn rendement dat van de man benadert en hoe verder het af komt te liggen van de jaarlijkse rendementen van het hondje. Om deze reden ben ik er ook een voorstander van om over zo’n lange periode volledig belegd te zijn: een rendement van 7% over een groter bedrag. Het mooiste is om jaarlijks, halfjaarlijks of maandelijks een bedrag in te leggen. Stijgen aandelen dan bent u blij omdat u geld verdient. Dalen de prijzen, dan bent u ook blij, want dan kunt u voor dezelfde inleg meer aandelen kopen.

Hoge tekorten

Een aantal andere lezers wilde weten hoe mijn rendementsprognose voor wereldwijde aandelen zich verhoudt tot de hoge overheidstekorten van de Verenigde Staten. Is het niet gevaarlijk, zo werd mij gevraagd, dat in wereldwijde ETF’s de weging van Amerikaanse aandelen het grootst is? Wel, het klopt dat het begrotingstekort van de VS erg hoog is. De laatste keer dat er in tijden van hoogconjunctuur zo’n groot deficit was, was tijdens de Tweede Wereldoorlog. En bij de volgende Amerikaanse recessie, die er zeker komt, zullen de overheidstekorten in de dubbele cijfers lopen.

Maar ook in de eurozone lopen de schulden op. In 2007 bedroeg de totale schuld van de eurolanden 57,5% van de omvang van de totale economie. In 2018 was dat 85,1%. Dit is nog wel heel wat minder erg dan de 105,4% van de Verenigde Staten, en het verschil van ruim 20 procentpunten neemt bovendien nog flink toe. Bijna iedereen verwacht dat de schulden in de Verenigde Staten nog verder zullen toenemen. Meerdere presidentskandidaten hebben het namelijk al over Monetary Money Theory (MMT). Volgens dat systeem gaat de Amerikaanse centrale bank niet meer de markt op om obligaties te kopen, maar neemt ze rechtstreeks de schuld van de Amerikaanse overheid op zich. Daarvoor moet uiteraard geld worden bijgedrukt, en de presidentskandidaten die MMT propageren willen deze extra financiële middelen gebruiken om hun politieke plannen mee te financieren. Daarmee lijkt het zeker dat de schuldenproblematiek op de lange termijn opgelost gaat worden door inflatie. Want gratis geld creëren bestaat namelijk niet. Geldcreatie zorgt er altijd voor dat de waarde van geld afneemt. En als de waarde van geld daalt, daalt ook de waarde van schuld. Daarmee biedt inflatie een weg uit de wereldwijde schuldenproblematiek.

Dat dit echter niet per definitie dramatisch is voor aandelen zien we in Argentinië, waar de inflatie de laatste vijf jaar dramatisch is  geweest. Vijf jaar geleden moesten de Argentijnen acht peso’s neerleggen voor één Amerikaanse dollar. Nu is dat 45 peso’s. Argentijnse aandelen zijn in deze periode echter opgelopen met 364,3%. Ter vergelijking: een Nederlandse belegger zou over de afgelopen vijf jaar een rendement hebben behaald van 1,8%. Aandelen beschermen tegen inflatie omdat als bedrijven de prijzen verhogen, automatisch ook de omzet omhoog gaat.

De grote blootstelling van wereldwijde ETF’s aan Amerikaanse aandelen is daarom niet schadelijk. Daar komt nog bij dat als de Verenigde Staten beginnen met die MMT, het slechts een kwestie van tijd is voordat Europa volgt. Het is bovendien geen natuurwet dat Amerikaanse aandelen zo dominant zijn binnen wereldwijde ETF’s. Ergens in de komende tien à twintig jaar zal China waarschijnlijk de Verenigde Staten verdringen als land met de grootste financiële markt ter wereld. Dit betekent dat wereldwijde ETF’s dan automatisch minder in de Verenigde Staten zullen beleggen en meer in China – of niet, mochten de Verenigde Staten hun positie toch weten te handhaven.

In de afgelopen 400 jaar heeft de wereld heel veel narigheid gekend, en zijn er immense veranderingen geweest. De enige constante lijkt te zijn dat aandelen op de lange termijn met 7% per jaar oplopen.

Elk jaar meer koopkracht

Verschillende andere lezers wilden niet zozeer in ETF’s beleggen voor vermogensopbouw, maar voor het genereren van een paar procent inkomen per jaar. In dit scenario is de beste optie de iShares Core MSCI World UCITS ETF met tickercode IWDA en ISIN IE00B4L5Y983. Deze ETF betaalt op dit moment 2,1% aan dividend uit. Op lange termijn zal dit percentage ongeveer gelijk blijven. Maar omdat de hoofdsom op lange termijn oploopt met een percentage dat hoger is dan de inflatie, zal de koopkracht gemiddeld genomen elk jaar hoger liggen dan het jaar ervoor. Bovendien vermijdt u met een belegging in deze ETF het risico dat u langer leeft dan uw beleggingsinkomen toelaat.

Meerdere lezers vroegen daarnaast naar de kosten van de bank. Want het is natuurlijk leuk om in goedkope ETF’s te beleggen, maar banken kunnen ook allerlei fees rekenen. Wij adviseren om niet te beleggen bij de traditionele banken, maar bij DeGiro. Daar is het mogelijk om maandelijks één keer gratis te handelen in ETF’s die genoteerd staan in Amsterdam. Jaarlijks kost het wel €2,50 om op Amsterdam te worden aangesloten, maar dat is verwaarloosbaar.

Een laatste categorie lezersvragen die ik hier behandel, heeft betrekking op alternatieve indices als de Dividend Aristocrats en Low Volatility. Zijn die geen goede aanvulling op een belegging in wereldwijde ETF’s? Ik denk het niet. Voor een zo simpel mogelijke portefeuille die met zo min mogelijk risico en een zo hoog mogelijk rendement moet behalen, is afwijken van een index een slecht idee. Weliswaar hebben dividendaandelen het over de afgelopen veertig jaar fantastisch gedaan – door de constant gedaalde rente zijn immers steeds meer mensen gaan dividendbeleggen – maar het is vrijwel uitgesloten dat de rente de komende veertig jaar net zo veel daalt als in de laatste veertig jaar – tenzij u denkt dat de rente naar -12% gaat. Mocht MMT realiteit worden, en de inflatie daardoor oplopen, dan stijgt de rente en neemt de aantrekkelijkheid van dividendaandelen af.

Het beste advies voor de lange termijn is om zo saai mogelijk te beleggen. Niemand weet immers wanneer er een einde komt aan bepaalde trends. Daarom adviseren wij voor mensen die weinig tijd hebben om gemiddeld elke tien jaar 100% rendement te behalen met wereldwijde aandelen. Via een belegging in ETF’s uiteraard.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!