Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Opinie Karel Mercx, 27 mei 16:00

Column: wolkenkrabber-indicator slaat alarm

0 0 Leestijd ongeveer

Edward Dewey (1895-1978) creëerde in de jaren ’40 de wolkenkrabber-indicator. Zijn idee was dat voor een grote crisis twee ingrediënten nodig zijn: extreem optimisme en schulden die in rap tempo toenemen. Een wolkenkrabber heeft volgens Dewey ook beide elementen nodig. Hij keek naar de financiële crisis van 1907 en de aandelencrash van 1929 om zijn punt te onderbouwen.

1929 was misschien wel de duidelijkste aandelentop uit de geschiedenis. De Dow Jones liep tussen 1921 en 1929 op met 429%, om vervolgens met 86% naar beneden te storten.

In 1929 concurreerden drie wolkenkrabbers in aanbouw in New York met elkaar om de status van hoogste ter wereld. Dit waren het Chrysler Building (319 meter), het Empire State Building (443 meter) en het 40 Wall Street Building (283 meter). Ze waren allemaal hoger dan de Metropolitan Life (247 meter), die in aanbouw was tijdens de financiële crisis van 1907.

Wolkenkrabber-indicator

Niet lang voor zijn dood in 1978 kreeg Dewey voor de eerste keer van tevoren een signaal dat er een grote crisis aankwam. De records van de wolkenkrabbers die begin jaren ’30 werden gebouwd, werden toen namelijk verbroken.

Voor de Sears Tower (527 meter) in Chicago en het World Trade Center (526 meter) in New York gingen begin jaren ’70 de eerste palen de grond in. En in 1974/1975 kregen de VS te kampen met de eerste echte crisis sinds de jaren ’30. Wat fijn eigenlijk dat Dewey dat nog mocht meemaken.

De kleine economische neergangen sindsdien gingen niet gepaard met een nieuwe grootste wolkenkrabber ter wereld, maar bij elke grote economische neergang was er wel een record.

Aan het begin van de mondiale financiële crisis in de zomer van 2007 werd de Burj Khalifa (828 meter) in Dubai het hoogste gebouw dat ooit was geraliseerd. De Burj Khalifa nam het stokje over van het World Trade Center, dat er inmiddels natuurlijk al niet meer was.

Race naar de top

In de huidige bullmarkt valt op dat Saoedi-Arabië bezig is met de Jeddah Tower. Dubai wil echter zijn status behouden als het land met de grootste wolkenkrabber ter wereld, en timmert daarom aan de Dubai Creek. Deze torens gaan ruim over een kilometer hoogte heen, maar niemand weet precies hoe hoog ze gaan worden. Het is immers een race die beide willen winnen. De hoogtes die zijn uitgelekt, liggen rond de 1300 meter. Dit zou een halve kilometer boven het huidige record liggen!

Wat opvalt is dat de bouw steeds begint aan het einde van een periode van hoogconjunctuur en dat de wolkenkrabber opgeleverd wordt tijdens de crisis. Voor zowel de Jeddah Tower als de Dubai Creek is oplevering voorzien voor 2021.

Het is tijd voor de volgende grote financiële crisis.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!