Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Analisten Stephen Hendriks, 25 mei 10:00

Morgan Stanley verwacht veel van de energiesector

0 0 Leestijd ongeveer

De energiesector is ondergewaardeerd, stelt Morgan Stanley, dat onder meer BP en Total koopwaardig vindt.

Sinds oktober vorig jaar heeft de energiesector 10% slechter gepresteerd dan de brede Europese index. De waardering van de sector ligt daardoor 10% onder het historisch gemiddelde, zo berekende Morgan Stanley. Daarbij is het dividendrendement van 5,8% van de energiesector aantrekkelijk en veilig door het toegenomen cash-genererend vermogen van de oliebedrijven. Alleen Europese banken en telecombedrijven hebben gemiddeld een hoger dividendrendement.

De broker ziet een verzwakking van de Amerikaanse conjunctuur. Normaal gesproken is dat een slecht signaal voor risicovolle beleggingen als aandelen. Maar de Europese energiesector presteert gemiddeld 13% beter dan de Europese aandelenmarkt in het algemeen wanneer de Amerikaanse economie verzwakt. Bovendien rekent de broker op een verzwakking van de Amerikaanse dollar. Dat is niet alleen goed nieuws voor de olieprijs – die dan meestal stijgt – maar ook voor de aandelen uit de energiesector.

Vijf favorieten

Morgan Stanley heeft vijf favorieten binnen de Europese energiesector, waaronder twee ‘majors’: BP en Totbpal. De olieproductie van BP moet over de periode 2018-2022 met jaarlijks gemiddeld 6% kunnen groeien. Bij een olieprijs van $63-66 per vat loopt de vrije kasstroom van BP op tot $14,5-15 mrd in 2020/’21, verwacht de broker. Het opwaarts potentieel van het aandeel is zo’n 15% en daar komt het dividendrendement van 5,9% nog bovenop. Total combineert een groeiende olieproductie met dalende kosten, een stijgend dividend en inkoop van eigen aandelen. Bovendien ebt de vrees voor een dure schalie-olie overname in de VS weg. Total biedt een totaalrendement – koerswinst plus herbelegd dividend – van zo’n 22% over de komende twaalf maanden, aldus Morgan Stanley.

Zeer specualtief

De Finse olieraffinaderij Neste heeft een opwaarts potentieel van zo’n 23%. Vooral op basis van de sterke groei van milieuvriendelijker producten, zoals duurzaam geproduceerde diesel. Voor Aker BP ziet Morgan Stanley zelfs een totaalrendement van 42%. Aker BP is een olieproducent met alleen Noorse activiteiten, die volgens de broker met jaarlijks gemiddeld 16% kunnen groeien in de periode 2018-2025. Het bedrijf is voor 40% in handen van Aker en voor 30% van BP. De kleine Britse olieproducent Hurrican Energy is verreweg het meest speculatieve advies van Morgan Stanley. De broker noemt het bedrijf een ‘call-optie met een potentieel enorme winst’ op moeilijk te bereiken en in te schatten Britse oliereserves. In een positief scenario heeft de koers een opwaarts potentieel van mogelijk 380%, aldus de broker.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!