Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Analisten Karel Mercx, 22 mei 16:00

Column: op zoek naar de heilige graal

0 0 Leestijd ongeveer

Atijd als ik iets koop of verkoop, laat ik dat weten via Twitter. Dat is ideaal voor de controle van mijn rendementen want bij elke tweet staat een datum, uur en een minuut waarop de tweet is gepubliceerd. Deze tweets zijn bovendien niet aan te passen.

De rendementen vergelijk ik met de MSCI World Index, een wereldwijde index met 1643 aandelen uit 23 ontwikkelden landen met een totale beurswaarde van $40 bln. Ik zie de MSCI World Index als benchmark voor risicoloos rendement op lange termijn. Met ‘risico’ bedoel ik de kans op een negatief rendement over een periode van tien jaar. Met beleggen voor de lange termijn komt er altijd wel een jaar voorbij waarin de koersen 50% onderuit gaan, dus op korte termijn is het risico wel groot. Het verwachte rendement van de wereldindex is 7% per jaar, zodat er door het rendement-op-rendementeffect elke tien jaar op een verdubbeling van de portefeuille mag worden gerekend.

Wereldindex verslaan

Toen ik in 2015 bij Beleggers Belangen kwam werken, wilde ik weten of ik in staat zou zijn om op lange termijn een hoger rendement te behalen dan de wereldindex. Het is mijn zoektocht naar de heilige graal, want structureel de index verslaan is bepaald niet eenvoudig. Dat kunnen we bijvoorbeeld zien op de website van S&P, eigenaar van de index  S&P500. Daar wordt bijgehouden hoeveel beleggingsfondsen in staat zijn om een hoger rendement te behalen dan de S&P500. Over de afgelopen 15 jaar had 92,1% van de fondsen die proberen de S&P500 te verslaan, een lager rendement. De 7,9% die de index wél wist te verslaan, zal bovendien voor een deel bestaan uit fondsen die simpelweg geluk hebben gehad. Helaas houden andere indexproviders dan S&P deze data niet bij, maar ik vrees dat het daar niet veel beter zal gaan.

Mijn strategie is als volgt. Stap 1 is om te bepalen of ik wel of niet in de index wil beleggen. Zoals gezegd geldt voor de MSCI World Index een verwacht rendement van 100% over een periode van tien jaar. Die verwachting gold ook over de afgelopen tien jaar. Wie de laatste tien jaar in de wereldindex belegde, heeft echter een rendement gemaakt van maar liefst 274%. Dat is historisch gezien veel te veel van het goede.

Afwijken

Ik wijk van de index af door beleggingen te kopen die niet in de MSCI World Index zitten. Dit zijn bijvoorbeeld Amerikaanse staatsobligaties. Die laten historisch gezien mooie rendementen zien als Amerikaanse aandelen het juist niet goed doen. Hetzelfde effect zien we met goud. Maar ik heb ook aandelen in mijn portefeuille. Het zijn grote bedrijven die genoeg ruimte hebben voor groei en tegelijkertijd steeds efficiënter kunnen werken, ook gedurende een crisis. Denk hierbij aan giganten als Unilever en Microsoft.

Sinds 2005 hebben mijn beleggingen een rendement behaald van 54,9%, en de MSCI World van 43,9%. Bij updates van de rendementen op Twitter krijg ik altijd kritiek omdat ik mijn beleggingen vergelijk met de MSCI World, terwijl 80% van de beleggingen niet in de MSCI World zitten. Dit doe ik echter bewust. Ik wacht op de grote crash, die ooit een keer gaat komen. Als het zo ver is verkoop ik alles en bespeel ik het herstel met maar één positie: een belegging in de MSCI World.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!