Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Opinie Karel Mercx, 21 mei 17:00

Column: bitcoin ontploft

0 0 Leestijd ongeveer

De bitcoin is ontploft. De prijs van een bitcoin stond op 14 december op $3136, en vorige week op $8387. Een stijging van 164%, met als gevolg dat ik voor het eerst niets meer begrijp van de prijsbewegingen van de bitcoin.

Ik heb altijd een duidelijk beeld gehad over de koersbeweging van de bitcoin. In 2013 was ik in dienst van Lynx. Ik schreef een stuk voor de klanten van de broker dat de bitcoin op $1000 een van de meest onaantrekkelijke speculaties was die je kon vinden.

De analyse was volledig gebaseerd op iemand uit mijn netwerk die elk dubbeltje aan het omdraaien was, maar wel een persoonlijke lening afsloot om bitcoins te kopen. Elke week verdubbelde de prijs en als technologie-expert wist hij dat de bitcoin de wereld ging veranderen.

Bitcoins verkopen

Dit was precies in de week van de top, waarna de bitcoin 80% naar beneden ging. Hij zag zijn aankoop niet als fout. De enige fout die hij naar eigen zeggen heeft gemaakt, is om bitcoins te verkopen in deze daling. Bitcoins staan immers vandaag hoger dan toen. Hij heeft spijt dat hij niet alles heeft aangehouden.

Aan het begin van 2017 ging uiteindelijk de top van 2013 eraan. Ik tipte de bitcoin als een van de best presterende speculaties voor 2017. De tech-jongens gingen hard onderuit, maar de bitcoin bereikte nu de gewone man. Beleggers uit die hoek zouden een flink hogere top neerzetten omdat ze met meer zijn dan de tech-freaks uit 2013.

Dit was zo extreem dat in december 2017 de bitcoin op nummer 1 terechtkwam in de app-store. Het was de meest gedownloade app.

Vervolgens knalde de prijs van de bitcoin in één streep naar $6000. Tot november steeg de bitcoin elke keer vanaf dit niveau. Dit betekent dat $6000 een ijzersterke weerstand is.

Steun en weerstand

De steun brak eind 2018 en de prijs stortte in. Ik zag het als zonne-energie. In de afgelopen tien jaar is het gebruik van zonne-energie werkelijk ontploft. Zonder logaritmische schaal is het een zogenaamde hockeystick-grafiek. Aandelen van bedrijven in zonne-energie zijn over deze periode met 80% gedaald. Het beleggen in thema’s werkt niet omdat iedereen een ontwikkeling ziet aankomen. De prijzen, lees waarderingen, zijn veel te hoog opgelopen.

Wanneer steun breekt, verandert steun in weerstand. Ik had verwacht dat deze weerstand het lang zou houden, misschien wel voor altijd.  Er was immers een enorme zeepbel in de prijs van de bitcoin geweest, waar de massa aan meedeed. Het merendeel had gekocht boven de $10.000 en stond daarmee flink onder water of had de verliezen al geïncasseerd door te verkopen.

De $6000 sneuvelde sneuvelde alsof een scherp mes een pakje boter dat in de zon lag doorkliefde.

Mijn telefoon ontplofte met berichtjes van mensen die zo blij waren dat ze niet naar mij hadden geluisterd. Ik snap er echt niets meer van.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!