Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Actueel advies

Advies van de dag Hein Praats, 20 mei 2019 12:00

Omzet SBM Offshore weer toegenomen

0 0 Leestijd ongeveer

SBM Offshore kwam vorige week met een prima update naar buiten. Winstcijfers werden niet bekendgemaakt, maar de omzet steeg flink. De outlook voor 2019 bleef onveranderd.

De omzet van SBM Offshore steeg in de eerste drie maanden met 18% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, en kwam uit op $456 mln. De maritiem dienstverlener ontwerpt, levert, installeert en onderhoudt zogeheten FPSO’s (Floating Production Storage and Offloading-systemen). Dat zijn drijvende platforms voor de productie, opslag en overslag van olie en gas.

De omzet van de Turnkey-divisie, die de FPSO’s kant-en-klaar verkoopt, steeg met maar liefst 169% naar $145 mln. Bij de grotere divisie Lease & Operate, waar de drijvende platforms aan klanten worden verhuurd, daalde de omzet met 6% naar $311 mln. Dit kwam onder meer doordat de FPSO Turritella begin vorig jaar de vloot van SBM Offshore verliet. Ook liep de nettoschuld in het eerste kwartaal op met 13%, van $2,4 mrd naar $2,7 mrd. Dit was onder meer te wijten aan de aanhoudende investeringen en het aandeleninkoopprogramma van de oliedienstverlener, waarvan inmiddels 93% is voltooid.

Nieuwe opdracht definitief

Een week voordat SBM Offshore met het goede handelsbericht naar buiten kwam, maakte het bedrijf al de definitieve opdracht bekend voor de bouw en installatie van een tweede FPSO voor het Liza-project van Exxon Mobil in Guyana. Topman Bruna Chabas zei in een toelichting bij de trading update dat SBM’s revolutionaire Fast4WardTM-programma, waarmee de kwaliteit, productiviteit en veiligheid van FPSO’s wordt verbeterd, nu echt realiteit is geworden. Hij liet tevens weten SBM’s prognoses voor heel 2019 te handhaven. Hierbij rekent SBM Offshore op een totale omzet van $2 mrd, waarvan $1,3 mrd voor rekening moet komen van Lease & Operate en $0,7 mrd van de Turnkey-divisie. Verwacht wordt dat dit tot een totaal bedrijfsresultaat (ebitda) van ongeveer $750 mln zal leiden.

SBM Offshore is goed gepositioneerd om met het Fast4WardTM-programma, wat de ceo niet voor niets ‘de groeimachine van het concern’ noemde, van verder herstel in de olie- en gasindustrie te profiteren. Ik handhaaf dan ook mijn koopadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!