Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Dividend Ivan SNURER, 19 mei 2019 12:00

Hoe wilt u uw dividend?

0 0 Leestijd ongeveer

Bij het keuzedividend bepaalt u zelf of het dividend in aandelen of geld wordt uitbetaald. Bedrijven kunnen echter ook opteren voor een dividend in natura.

Beleggers krijgen het dividend vaak in de vorm van liquiditeiten uitgekeerd. De uitbetalende instantie (lees: de onderneming) moet over de uitgekeerde winst 15% belasting inhouden. Daarover bent u 25% inkomstenbelasting verschuldigd, waarbij u de reeds ingehouden dividendbelasting van 15% mag verrekenen.

Bij het keuzedividend bepaalt u zelf of u het dividend laat uitkeren in aandelen of als cash. Kiest u echter voor uitbetaling in aandelen, dan wordt er geen dividendbelasting ingehouden. Het stockdividend, de betaalbaarstelling in aandelen, wordt ook wel scripdividend genoemd. Als het stockdividend bijvoorbeeld 1,25 bedraagt, dan kun je ervoor kiezen om het kwart deel te verkopen of om fracties bij te kopen tot het eerstvolgende gehele getal.

Er zijn ook legio bedrijven die het dividend in natura uitkeren, een alternatieve manier om aandeelhouders te belonen voor hun vertrouwen. In de regel doet men dit met een tastbaar product dat een directe link heeft met de kernactiviteit van de onderneming. Bedrijven mogen echter elk willekeurig actief bestanddeel toekennen als dividend.

Tastbare voorbeelden

In onze contreien is het ongebruikelijk, maar in Duitstalige landen vindt u volop bedrijven die in plaats van, of ter aanvulling op het dividend, aandeelhouders waardebonnen of gratis producten aanbieden. In het Verenigd Koninkrijk daarentegen zijn het veelal kortingsbonnen. Ook op de algemene aandeelhoudersvergadering delen sommige bedrijven cadeautjes, hebbedingen en proefmonsters uit.

Extra korting

De Britse supermarktketen Marks & Spencer (MKS), bij ons bekend als M&S Mode (niet te verwarren met MS Mode), deelt voornamelijk waardebonnen uit. Modeketen Next (NXT) daarentegen verblijdt zijn aandeelhouders in de zomermaanden met een klantenkorting van 25%. Bij Mulberry (MUL), dat internationaal bekend is om zijn lederwaren, krijgt u maar 20% korting, maar wel het hele jaar door. Als u aandelen van Bloomsbury Publishing (BMY) bezit, dan gaat er 35% van de officiële boekenprijs af. Echter, mediabedrijf Ascential (ASCL), voorheen beter gekend als East Midland Allied Press, geeft zijn tijdschriften dan weer weg aan de helft van de prijs.

Ook telefoonmaatschappijen, touroperators en verzekeraars hebben speciale aanbiedingen. British Telecom (BT) geeft uiteenlopende kortingen op abonnementen en toestellen, bij Thomas Cook (TCG) krijgt u 10% korting op pakketreizen en bij Legal & General (LGEN) loopt de korting op verzekeringspremies op tot 25%. Maar ook Britse bouwbedrijven geven kortingen weg. Barratt Developments (BDEV) en Persimmon (PSN) doen voor bouwlustige aandeelhouders 2% van de prijs af, Bellway (BWY) zelfs 2,5%.

Bovenop het dividend

Het valt op dat Duitse en Zwitserse bedrijven die een dividend in natura uitkeren, vaak klein in omvang zijn en dit vaak bovenop het reguliere dividend doen. De Zwitserse fabrikant van ondergoed en slaapkleding Calida (CALN) schenkt haar aandeelhouders elk jaar een nieuwe pyjama. Winkelketen Loeb (LOEB) doet hetzelfde, maar dan met entreekaarten voor het circus. Hypotheekbank Lenzburg (HBLN) verstuurt tickets voor concerten en theaters. Bij de meeste bergtreinen en uitbaters van kabelbanen en skipistes ontvangt u gratis dagkaarten. Geïnteresseerd? Kijk dan eens naar Rigi Bahnen (RIGBAG) of naar Titlis (TIBN). De Zwitserse hotelketen Sunstar (SSTN) houdt het op waardebonnen, maar een legendarisch voorbeeld voor het dividend in natura is de blauwe chocoladekoffer van Lindt & Sprüngli (LISN). Die vertegenwoordigt een waarde van 300 euro. Naar verluidt betalen verzamelaars er 1000 euro voor. Men moet namelijk in het bezit zijn van het ‘grote’ aandeel, dat momenteel CHF75.900 kost.

Als u levenslang met z’n drietjes gratis naar de dierentuin van Berlijn wilt gaan, dan kan dat. U moet dan wel even een aandeeltje van Zoo Berlin (ZOO) kopen à rato van €7000. En bij de Duitse autoverhuurder SIXT (SIX2) krijgt u wereldwijd bij meer dan 4000 vestigingen een korting van 20%.

Zelf dividend maken

Het kan ook anders. Zodra het dividend is uitgekeerd, daalt de koers met precies hetzelfde bedrag. Het dividend kunt u dus ook zelf maken. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen, is om de zoveel tijd wat aandelen te verkopen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!