Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen

Special Academy: Dividendpiek is weer voorbij

0 0 Leestijd ongeveer

De afgelopen weken noteerde een groot aantal Europese aandelen uit de Hoogdividendportefeuille ex-dividend, als laatste op 9 mei de Duitse verzekeraar Allianz en nieuwe aankoop Sanofi. Onder meer Orange, Enel en NN Group volgen nog.

De met afstand belangrijkste periode voor de hoogdividendportefeuille valt jaarlijks in het tweede kwartaal, als nagenoeg alle Europese aandelen ex-dividend noteren. Per 9 mei staat het totaalrendement van de twintig aandelen tellende portefeuille op 4,3% sinds de start in juli 2018. Doelstelling is een bovengemiddeld hoog dividendinkomen van zo’n 4%.

Het rendement in 2019 is 9,0%, wat exclusief dividend is. Het dividend van de hoogdividendportefeuille wordt namelijk bewust niet meegenomen in het totaalrendement, met het oog op de doelstelling om een minimaal stabiel jaarlijks inkomen te genereren.

Van de jaarlijkse nagestreefde dividendsom van ten minste €4000 (de actuele waarde van de hoog dividendportefeuille is €104.328) komt het gros in de maanden april, mei en juni binnen, wat de huidige periode de belangrijkste van het jaar maakt. De geschatte totale jaarlijkse dividendopbrengst bij de huidige samenstelling is €4917, waarvan inmiddels al een groot deel is ontvangen.

Kassa

Reeds geïncasseerd in 2019 wat betreft de Europese portefeuilleposities zijn de dividenden van Novartis (dat inmiddels is verkocht en is vervangen door Sanofi), Randstad, Österreichische Post, Bouygues, Münchener Rück en BASF. Al deze aandelen noteerden eind april en/of begin mei ex-dividend, met een betaalbaarstelling op uiterlijk 9 mei.

Het eerder genoemde Sanofi noteerde op 9 mei ex-dividend (voor €3,07 per aandeel, bij een beurskoers van €72,72 goed voor een geschat dividendrendement van 4,2%), maar zal deze uitkering pas op 13 mei betaalbaar stellen.

Ook Allianz (dividend 2019: €9,00, geschat dividendrendement 4,5%), noteerde op 9 mei ex-dividend en zal de jaarlijkse winstdeling met zijn aandeelhouders op 13 mei uitkeren.

De forse dividendbedragen zijn nog niet verwerkt in het totaal ontvangen dividend, dat de komende weken dus nog fors verder op zal lopen. Een aantal ‘Europeanen’ moet nog ex-dividend noteren, waarbij het wel om halfjaarlijkse betalers gaat.

NN Group noteert bijvoorbeeld op 31 mei ex-dividend voor een slotdividend van €1,24, wat vervolgens pas bijna een maand later op 25 juni zal worden uitgekeerd. Eerder betaalde de Nederlandse verzekeraar al een interim dividend van €0,66 per aandeel. Op jaarbasis is het geschatte dividendrendement zodoende ruim 5%, waarmee NN net buiten de top-5 van hoogste dividendrendementen binnen de hoogdividendportefeuille valt.

Orange

Na NN Group komt nog het Franse telecombedrijf Orange. Afgezien van Shell en Total, die beiden elk kwartaal uitkeren, is dat voorlopig het laatste Europese aandeel dat ex-dividend noteert. Nadat eerder al een interim dividend van €0,30 per aandeel werd uitgekeerd volgt begin juni een slotdividend van €0,40, onveranderd ten opzichte van de voorgaande jaren. Op 4 juni noteert Orange ex-dividend, waarbij het dividendrendement net als NN Group net iets meer dan 5% op jaarbasis bedraagt. Orange kon tot dusverre weinig potten breken met een klein negatief rendement van bijna 3%, wat zoals alle hieronder getoonde rendementen wel exclusief dividend is.

Het bedrijf kwam onlangs met zwakke kwartaalcijfers. De omzet daalde voor het eerst in twee jaar tijd (-1,8%) en met name op de Franse thuismarkt, goed voor 40% van de omzet van Orange, is de concurrentie zeer hevig. Rivalen als Altice Europe, het eveneens in de hoogdividendportefeuille opgenomen Bouygues en Iliad worden ondersteund door kapitaalkrachtige grootaandeelhouders, die er alles aan doen marktaandeel te winnen met extreem scherpe prijzen en langlopende kortingen op abonnementen.

Orange wist in het eerste kwartaal wel te groeien qua mobiele abonnementen (+19.000) en breedband klanten (+49.000), als gevolg van forse investeringen in het netwerk de afgelopen jaren. De zogenaamde capex van Orange groeide in het jongste kwartaal met 8,4%, waardoor de operationele cashflow 10% lager uitkwam. Toch voorspelt Orange, dat vasthield aan zijn eerder afgegeven outlook, voor 2019 een hogere cashflow dan in 2018. Het dividend blijft €0,70 op jaarbasis. Omgerekend betaalt Orange zo’n €1,9 mrd aan dividend, wat nog altijd ruimschoots wordt gedekt door de vrije kasstroom.

Enel

Ook het Italiaanse nutsbedrijf  Enel moet nog ex-dividend noteren voor het slotdividend van €0,14. Dat gebeurt op 22 juli, met een betaalbaarstelling twee dagen later op 24 juli. Ook Enel biedt een dividendrendement van ruim 5%.

Het bedrijf kwam op 8 mei voorlopig als laatste portefeuilleaandeel met kwartaalcijfers en die waren beter dan verwacht. De omzet steeg met ruim 10% tot €20,9 mrd en de nettowinst kwam 11,3% hoger uit op €1,2 mrd. Bovendien herhaalde Europa’s grootste nutsbedrijf zijn outlook voor 2019. Net als Orange schroeft ook Enel de investeringen fors op, wat resulteert in een hogere schuldpositie.

Klépierre

Last but not least moet ook het Franse vastgoedaandeel Klépierre nog ex-dividend gaan. In 2019 ging de eigenaar van zo’n 160 Europese winkelcentra over op een halfjaarlijkse uitkering. In maart werd de eerste keer €1,05 per aandeel uitgekeerd, in juli (ex-dividend 8 juli) volgt het slotdividend van eveneens €1,05. Met een koerswinst van ruim 14% presteert Klépierre (yield 6,8%) dit jaar uitstekend, zeker vergeleken met Nederlandse sectorgenoten.

De rendementen van de hoogdividendportefeuille

AandeelRendement*
Allianz12,6%
BAE Systems-25,0%
BASF-19,2%
Bouygues-10,7%
Chevron-3,0%-3,0%
Consolidated Edison12,3%
Enel16,0%
Kimberly-Clark25,7%
Klepierre-3,8%-3,8%
Münchener Rück14,9%
NN Group7,5%
Österreichische Post-15,6%
Orange-2,8%
Pfizer17,8%
Procter & Gamble40,4%
Randstad-2,5%
Realty Income29,6%
Royal Dutch Shell-5,3%
Sanofi-6,4%
Total-10,1%
* Rendement t 1 juli 2018 – 9 mei 2019, exclusief ontvangen dividend

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!