Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Longread Johan Brinkman, 16 mei 10:51

Met darts naar je aandelenportefeuille gooien

0 0 Leestijd ongeveer

Met darts naar je aandelenportefeuille gooien? Of op voorhand als belegger je exitstrategie bepalen en daaraan vasthouden?

Dat is de vraag waarop Beleggers Belangen uitgebreid ingaat in het Verhaal van de Week. En dan met name de vraag of particuliere beleggers hierover kunnen leren van de profs. Dat laatste is namelijk nog maar de vraag. Institutionele beleggers besteden veel tijd en aandacht aan het vinden van koopwaardige aandelen, maar hun verkoopbeslissingen zijn aanmerkelijk minder goed onderbouwd.

Bij willekeurige verkopen, die niet gebaseerd zijn op concreet nieuws, gaat het vaak om aandelen die een mooie stijging achter de rug hebben. Uit het onderzoek naar 783 institutionele beleggers met een gemiddeld vermogen van $573 mln blijkt dat de meeste aandelen worden verkocht als ze 50% hoger noteren of 50% gekelderd zijn. Dit laat zien dat de inspanningen van professionele vermogensbeheerders primair gericht zijn op koopkansen. En dat ze simpelweg posities liquideren om geld vrij te maken voor de volgende aankoop.

Met darts naar je aandelenportefeuille gooien

Bovenstaande bevindingen zijn volgens Beleggers Belangen onthutsend. Institutionele beleggers zouden er zelfs beter voor kunnen kiezen om aandelenposities willekeurig te liquideren. Het verkopen van de grootste stijgers of dalers, de aandelen die 50% of meer gestegen of gekelderd zijn, resulteert in de regel in een ondermaatse prestatie van 200 basispunten. Dus dan kun je net zo goed met darts naar je aandelenportefeuille gooien.

De meeste professionele beleggers schieten tekort op het gebied van verkopen. De reden van verkoop is evenwel net zo belangrijk als de reden van aankoop. In feite moet je van tevoren al weten wanneer en waarom je verkoopt. Bepaal je exitstrategie op voorhand en hou daaraan vast, is ons advies. In het Verhaal van de Week benoemen we vijf fundamentele ontwikkelingen die waarschuwen voor dreigend onheil. En die dus verkoopsignalen kunnen zijn.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!