Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 15 mei 13:05

Valse start voor ABN Amro

0 0 Leestijd ongeveer

Net als in het vierde kwartaal van vorig jaar ziet ABN Amro de winst flink dalen. De oorzaak van die winstdaling wijst er echter op dat beleggers zich minder zorgen hoeven te maken over de lange termijn.

De winst van ABN Amro is in het eerste kwartaal met 20% gedaald naar €478 mln. De belangrijkste oorzaak is een terugval van de baten met 11% naar €2,1 mrd. Die terugval wordt voor een deel veroorzaakt door een daling van de netto rente-inkomsten met 6% naar €1,6 mrd. Hierbij spelen een wat lagere kredietverstrekking en een afname van de netto rentemarge een rol. Het verschil tussen de rente die de bank ontvangt en in rekening brengt, kwam uit op 160 basispunten. In dezelfde periode van vorig jaar was dat nog 166 basispunten.

ABN Amro kiest voor veiligheid
De kwartaalcijfers van ABN Amro wijzen erop dat de bank een stabiele resultaatontwikkeling op lange termijn verkiest boven hoge winsten op korte termijn. De batendaling wordt namelijk voor een deel veroorzaakt doordat het bedrijf wat terughoudender is met het verstrekken van riskante leningen. Die voorzichtigheid betaalde zich uit door een flink lagere toevoeging aan de stroppenpot. Ook aan de kostenkant kiest de bank voor de lange termijn. De uitgaven aan regelgeving en controles – waarmee fraudes en dus toekomstige schandalen worden voorkomen – namen toe, terwijl de personeelslasten juist met 10% terugliepen. Hoewel de beurskoers woensdagochtend met 2% daalde, neemt ABN Amro de juiste beslissingen met het oog op de toekomst.

De tweede oorzaak van de batendaling was een lagere winst op de verkoop van aandelenparticipaties. Dat was onder meer het gevolg van het afstoten van investeringsafdeling ABN Amro Participaties. Hierdoor vielen de overige operationele inkomsten terug van €227 mln naar €94 mln. De bank schroefde de kosten met 2% terug naar €1,3 mrd. Hierdoor kwam het operationeel resultaat 23% lager uit, op €754 mln.

De resultaten ogen wat mager, maar het zou niet eerlijk zijn om dat ABN Amro volledig aan te rekenen. Het concern neemt maatregelen om risico’s beter te beheersen (zie kader) en beheerkosten liepen tijdelijk iets op. De hypotheekportefeuille kromp licht en topman Kees van Dijkhuizen voorspelt dat het marktaandeel bij hypotheken in het lopende kwartaal weer toeneemt. Hij wees daarnaast de economische onzekerheid en het uitdagende renteklimaat aan als redenen van de matige cijfers.

Lange termijn

Na de wat zwakke start van het jaar ligt het voor de hand om de winstprognose wat terug te schroeven. ABN Amro koerst af op een winst per aandeel van circa €2,20 in plaats van €2,35. Het dividend komt in dat scenario opnieuw uit op €1,45 (7,8% rendement). Aangezien de bank nadrukkelijk kiest voor de lange termijn, is de kans op een snel winstherstel vrij klein. Dat is aanleiding om het advies bij te stellen naar ‘houden’. Hoewel ING nu duidelijk sectorfavoriet is, is een bijstelling naar ‘verkopen’ voor ABN Amro nadrukkelijk niet aan de orde. Dit met het oog op het mooie dividendrendement, de verstandige strategie en en de stevige kapitaalbuffer (CET1 ratio van 18,0%).

EERSTEKWARTAALCIJFERS
In € mln20192018
Operationele baten20812329
Operationele lasten13271348
Nettowinst478595

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!