Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 14 mei 2019 15:00

Column: Het is de cyclus!

0 0 Leestijd ongeveer

De aandelen in de S&P500 verloren afgelopen maandag $600 mrd aan beurswaarde. Daarmee is de vernietigde beurswaarde groter dan de totale import van de Verenigde Staten uit China ($540 mrd). Sinds de Amerikaanse president Donald Trump op 3 mei een ommezwaai maakte van bijna-deal tot de aankondiging dat de VS nieuwe Chinese eisen niet zullen accepteren, heeft de S&P500 $1,2 bln aan beurswaarde verloren.

Het is niet alleen de handelsoorlog; er is nog iets anders aan de hand in de wereld. Ik denk dat het de economische stagnatie is. De afgelopen maanden heb ik meerdere keren geschreven dat de afkoeling van de wereldeconomie steeds sneller gaat.

Verrassingsindex

Vaak haal ik daarbij de Citigroup Surprise Index aan, die het verschil meet tussen de verwachting van analisten voor wereldwijde economische cijfers en de werkelijke uitkomsten. Bij de verschijning van de jongste Beleggers Belangen is het 376 dagen geleden dat de werkelijke uitkomst van economische cijfers hoger lag dan de verwachtingen van analisten. Analisten stellen de verwachtingen naar beneden bij, maar de economische cijfers dalen nog sneller.

De belangrijkste economie waar de schuldenzeepbel nog niet is gebarsten, is China. In de afgelopen tien jaar hebben de Chinese banken hun balansen met meer dan 1000% procent zien stijgen. Geen enkel land heeft ooit zo’n grote stijging gekend van schulden. Hoe het met de Chinese economie gaat, is te zien aan de Chinese munt, de yuan. Wanneer de Chinese economie afkoelt, dan daalt de yuan en wanneer de Chinese economie aantrekt, stijgt de yuan. De yuan stond tegenover de Amerikaanse dollar op 18 april op 6,67 en daalde tot 14 mei tot 6,92.

Bitcoin ontploft

In deze zelfde periode ontplofte de bitcoin van $4984 naar $8331. Bitcoin is de ideale manier om geld over de grens te krijgen van een land dat aan kapitaalcontrole doet. In 2015 besloot China wat aan zijn kredietzeepbel te doen en liet de yuan dalen van 6,21 naar 6,59 voor één Amerikaanse dollar. De wereld schrok zich een hoedje. Het gevolg was dat de AEX in tien handelsdagen met 20% onderuit ging.

Een kredietzeepbel oplossen betekent altijd groeivertraging en aangezien China een substantieel deel van de wereldeconomie uitmaakt, heeft de rest van de wereld daarvan te lijden. De aandelencrash van begin deze eeuw werd mede toegeschreven aan de aanslagen van 9/11. Als er binnenkort een beurscrash komt, zal dat hoogstwaarschijnlijk Trump worden verweten. Ook nu zou de oorzaak echter liggen in de gedraaide economische wereldcyclus.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!