Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 13 mei 2019 16:10

Stabiel beeld bij Heijmans

0 0 Leestijd ongeveer

Heijmans bevestigt zijn verwachting voor dit jaar van een hogere winst, op een gelijke omzet. Over de voortgang bij twee probleemdossiers laat het bedrijf echter niets los.

Het eerste kwartaal is voor Heijmans volgens verwachting verlopen. De omzet was vergelijkbaar met die van vorig jaar en het orderboek bleef op een goed niveau. Concrete winst- en omzetcijfers zijn in de trading update niet verstrekt. De bouwer herhaalt de eerder afgegeven prognose voor geheel 2019 van een stabiele omzet en een hogere winst.

Vastgoedontwikkeling en de woningbouw zullen voor de winstverbetering moeten zorgen. Heijmans profiteert hier van de sterke Nederlandse woningmarkt. Tot en met april wist het bedrijf 479 woningen te verkopen, tegen 455 in dezelfde periode van vorig jaar. Bij de halfjaarcijfers zal blijken of Heijmans de orderportefeuille in de vastgoeddivisie weet uit te bouwen. Dit is essentieel voor de toekomstige groei, maar ook een uitdaging vanwege het tekort aan nieuwbouwlocaties. Wel lijkt de pijplijn goed gevuld. Zo maakt het bedrijf deel uit van het consortium dat het gebied rond het nieuwe Feyenoord-stadion zal ontwikkelen. In de eerste fase gaat het om de bouw van 1.700 woningen en 42.000 m2 commercieel vastgoed.

Hoofdpijndossiers

De inframarkt blijft volgens Heijmans uitdagend. De focus ligt hier op risicobeheersing via een selectief aannamebeleid. Dat leidt tot een lagere omzet. Of de divisie wederom zwarte cijfers zal schrijven, hangt onder meer af van de uitkomst van het conflict met Tennet. De netbeheerder beëindigde het contract met Heijmans-Europoles voor de bouw van hoogspanningsmasten, omdat het consortium niet aan zijn verplichtingen zou voldoen. Als Heijmans niet minnelijk schikt, zal Tennet haar aanzienlijke schadepositie verhalen. Dit kan voor de bouwer nog een behoorlijk verlies opleveren. Over de stand van zaken laat Heijmans niets los. Ook is er geen nieuws over het project Zuidasdok in Amsterdam, dat in de ontwerpfase met vertraging kampt en waarschijnlijk met kostenoverschrijdingen te maken krijgt. Het maakt de winstprognose onzeker. Bij een k/w van 7,5 ( ) ga ik daarom niet verder dan ‘houden’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!