Updates

Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen

Pensioenportefeuille: Twitterende Trump deelt tikje uit

0 0 Leestijd ongeveer

Het rendement van de Pensioenportefeuille leed deze week onder de Twitter-drift van president Trump. Zijn dreigende taal in verband met het handelsconflict tussen de VS en China stellen beleggers duidelijk niet op prijs.

Het rendement van de Pensioenportefeuille is de afgelopen week met 0,4 procentpunt gedaald tot 8,9% over heel 2019. De financiële markten waren maandag onrustig na een Twitter-bericht van president Trump met dreigende taal over hogere importtarieven op Chinese producten. Elf van de zestien portefeuilleposities daalden daardoor, al viel de schade uiteindelijk wel mee. Dat had ook te maken met de ‘bank holiday’ in het Verenigd Koninkrijk, waardoor er op maandag geen handel was in enkele daar genoteerde ETF’s. De iShares Core MSCI EM IMI ETF, waarin wel werd gehandeld, verloor maandag 2,3%. Een duidelijke indicatie wat een escalerend handelsconflict kan doen met posities in opkomende landen.

Dubbelcijferige winsten

Alle aandelenposities uit de portefeuille staan dit jaar nog wel op dubbelcijferige winsten, aangevoerd door het Comgest Growth Europe Fund (+19,3%). Dit fonds belegt met volle overtuiging in slechts 36 Europese bedrijven uit de 440 aandelen tellende MSCI Europe Index.

EssilorLuxottica, fabrikant van lenzen en brillen, is een van de vijf grootste posities. Essilor en Luxottica fuseerden vorig jaar, maar Luxottica-oprichter Del Vecchio en Essilor-topman Sagnière worden het maar niet eens over de keuze voor een nieuwe ceo. Verschillende institutionele beleggers, waaronder Comgest, proberen meer onafhankelijke commissarissen aan te stellen. De aandeelhoudersvergadering van 16 mei biedt daarvoor een – waarschijnlijk kleine – kans, want Del Vecchio’s investeringsmaatschappij heeft 31% van de stemmen in handen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Ook obligaties doen het goed
Net als aandelen zijn ook bedrijfsobligaties het jaar uitstekend gestart. De Pensioenportefeuille heeft een positie in de iShares $ Corp Bond ETF. Deze in solide dollar-bedrijfsobligaties beleggende ETF staat dit jaar op een rendement van maar liefst 9,4%. De ETF profiteert van drie gunstige trends: de Amerikaanse tienjaarsrente is met 20 basispunten gedaald, de risico-opslag is met 23% gezakt en de dollar heeft terrein gewonnen op de euro.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!