Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Opinie Stephen Hendriks, 3 mei 2019 15:00

Gezondheidszorg even niet meer geliefd bij beleggers

0 0 Leestijd ongeveer

De Amerikaanse S&P500-index heeft een nieuw record bereikt, maar aan de sector Gezondheidszorg gaat dit beursfeest voorbij. Dat is niet verrassend en ook geen reden tot paniek. Vooral niet als het om de farma-aandelen gaat.

Opvallende winsten

Het heeft ruim zeven maanden geduurd, maar vorige week bereikte de S&P500-index dan eindelijk  weer een nieuw record. De Amerikaanse beursindex daalde bijna 20% tussen 20 september en 24 december van het afgelopen jaar. Vanaf eind december volgde echter een sterk herstel. Dit jaar bedraagt het rendement – inclusief herbelegd dividend – van de S&P500-index liefst 18%. Drie sectoren laten heel opvallende winsten zien dit jaar: Information Technology (27,3%), Communications Services (23,6%) en Consumer Discretionary (23,0%). Dat is niet verrassend. Apple en Microsoft domineren met een gezamenlijke weging van 36% immers de Information Technology Index. En Alphabet, Facebook en Netflix vertegenwoordigen bij elkaar opgeteld meer dan de helft van de Communication Services Index, terwijl Amazon.com een weging van 31,5% in de Consumer Discretionary Index heeft. Deze zes zwaargewichten hebben dit jaar rendementen van 23 tot 40% behaald. Dat verklaart de opvallende winsten van deze drie sectoren.

Politieke dreiging

Tien van de elf door indexaanbieder Standard & Poor’s onderscheiden Amerikaanse sectorindices behalen dit jaar dubbelcijferige rendementen. Aan één Amerikaanse sector gaat het beursfeest echter vrijwel volledig voorbij: de sector Gezondheidszorg. Het rendement op deze sector ligt inclusief herbelegd dividend op slechts 3,5%. De ‘schuld’ voor de zwakke prestaties van de sector Gezondheidszorg wordt bij de Amerikaanse politiek gelegd. De politieke dreiging voor de sector komt zowel van president Trump als van zijn Democratische tegenstanders. President Trump en zijn Democratische tegenstanders lijken gezondheidszorg tot een van de belangrijkste thema’s voor de aankomende presidentsverkiezingen te maken. Deze discussie raakt niet alleen bedrijven uit de farmasector, maar ook medische technologie, verzekeraars en ‘pharmacy benefit managers’, partijen die geneesmiddelen inkopen voor de bij hen aangesloten deelnemers. Politici willen lagere prijzen en dat kan de winsten van de farmaceuten flink raken. Volgens Credit Suisse stegen de medicijnprijzen – gecorrigeerd voor gegeven kortingen – afgelopen jaar zo’n 2% in de VS. Een relatief geringe stijging. Maar wel een stijging die volgens Credit Suisse goed was voor een derde van de totale winststijging van de wereldwijde farmasector in 2018.

Aantrekkelijke waardering

Sinds eind maart neemt de berichtgeving over een grootschalige aanpak van het Amerikaanse gezondheidszorgstelsel weer toe. Tot die tijd liep de Stoxx Europe 600 Healthcare-index keurig in de pas met de brede Europese aandelenindex. Maar sindsdien loopt de sector zeven procentpunt achter bij de brede index. In de VS hobbelt de S&P500 Healthcare-index echter al het hele jaar achter de S&P500-index aan. En dus niet alleen sinds eind maart, zoals in Europa het geval is. Société Générale (SG) heeft dan ook nog een andere verklaring voor het achterblijven van de sector Gezondheidszorg. Volgens de bank hebben beleggers na de koerswijziging van de Federal Reserve in januari shortposities – waarbij van koersdalingen wordt geprofiteerd – gesloten. De sector Gezondheidszorg had relatief weinig shortposities en profiteerde dus niet van het terugdraaien van deze posities, aldus SG. De koersontwikkeling van de sector heeft geen invloed op mijn adviezen voor de farma-aandelen uit de Koerswijzer. Volgens J.P. Morgan zijn (Amerikaanse) farma-aandelen sinds 2009/10 niet meer zo goedkoop geweest in vergelijking tot de S&P500-index als geheel. Tot aan de verkiezingen zal hervorming van de Amerikaanse gezondheidszorg een thema blijven, aldus de bank, maar die hervorming bevat niet alleen maar negatieve elementen. Met een lage waardering en een houdbaar dividend blijven farma-aandelen aantrekkelijk. De goed ontvangen kwartaalcijfers van Novartis en Sanofi onderstrepen dat nog maar eens.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!