Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Omzetmotor Intertrust hapert

0 0 Leestijd ongeveer

In het eerste kwartaal bleef de omzetgroei van Intertrust[actuele-koers issueid="1024"] achter bij de eigen doelstellingen voor 2019. Het trustkantoor heeft echter wel vaker fluctuaties op korte termijn laten zien.

De omzet van Intertrust is in het eerste kwartaal met ruim 4% opgelopen naar €125,3 mln. Ongeveer de helft van die toename was te danken aan autonome groei. Het groeitempo op eigen kracht van net iets meer dan 2% ligt ruim onder het eigen streefniveau van 3% tot 5%. Dat was voornamelijk te wijten aan de omzetdruk bij Private Wealth Services (PWS). Bij de afdeling die zich richt op dienstverlening aan zeer vermogende particulieren, daalde de vergelijkbare omzet met 10% naar €16,9 mln. Die daling wordt deels veroorzaakt door een lagere activiteit op de Kanaaleilanden door alle onzekerheid rondom de brexit. Ook speelt mee dat een grote klant er onlangs voor koos om meer activiteiten in eigen beheer uit te voeren.

Inhaalslag

Voor toekomstige omzetgroei kijkt het bedrijf vooral naar beleggingsgerelateerde diensten. Bij de afdelingen Fund Services en Capital Market Services nam de vergelijkbare omzet met circa 8% toe tot respectievelijk €43,8 en €15,6 mln. Als het negatieve effect van de brexit en het klantverlies wegvalt, kan de omzetgroei van Intertrust versnellen. Gezien de onderliggende ontwikkelingen is het niet vreemd dat het bedrijf de doelstelling van een vergelijkbare omzetgroei van 3 tot 5% in heel 2019 herhaalt. Dat geldt ook voor de prognose van een aangepaste ebita-marge van ten minste 36%. In het eerste kwartaal kwam dat percentage uit op 36,1% tegenover 37,7% een jaar eerder. Het verschil wordt voornamelijk verklaard door hogere it-kosten.

Sterke marktpositie

Onderaan de streep daalde de vergelijkbare winst met 3% naar €32,8 mln. De matige cijfers kwamen Intertrust op een koersdaling van 6% te staan. Die terugval volgt op een rally van ruim 20% sinds eind januari. Het is de afgelopen jaren al vaker voorgekomen dat de cijfers van kwartaal tot kwartaal flink fluctueren. Op de lange termijn slaagt Intertrust er echter in om via strategische overnames de positie als een van de marktleiders verder uit te bouwen, terwijl de onderliggende ontwikkelingen geen aanleiding geven om ongerust te worden over 2019. Het koopadvies op basis van de sterke marktpositie en het aantrekkelijke dividend (bijna 4% rendement) blijft dan ook van kracht.

Eerstekwartaalcijfers
In € mln kw1 2019 kw1 2018
Omzet 125,3 120,1
Aangepaste ebita 45,3 45,3
Vergelijkbare nettowinst 32,8 33,8

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ