Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Total

Advies
kopen
Longread Hein Praats, 2 mei 2019 14:00

Lagere olieprijs drukt winst oliegiganten

0 0 Leestijd ongeveer

Hoewel het cijferseizoen voor beleggers altijd belangrijk is, trekt in de oliesector dit keer vooral een Amerikaanse overnamestrijd de aandacht. Beleggers in het bedrijf in kwestie, Anadarko Petroleum, zijn de lachende derde. In Europa waren het Total en BP die positief verrasten.

Vorige week maakte Anadarko een beter dan verwachte kwartaalresultaat bekend. De cijfers werden echter volledig overschaduwd door de losgebarsten overnamerace om het bedrijf tussen Chevron en Occidental Petroleum. De tweestrijd draait vooral om de schalie-activiteiten in de VS en de exploitatie van vloeibaar gas in Mozambique van Anadarko.

Chevron legde begin april een bod op tafel van $33 mrd. Twee weken later mengde Occidental zich in de strijd met een superieur bod van $38 mrd. Aangezien daardoor de prijs van het Anadarko-aandeel al ruim 10% boven Chevrons initiële bod ligt, verwachten diverse analisten nu een hoger bod van Chevron. Mike Wirth, ceo van Chevron, zei dat laatste in ieder geval niet uit te sluiten.

Chevron

Dat maakte hij duidelijk tijdens de presentatie van de eerste kwartaalcijfers, die slechter uitpakten dan een jaar eerder. Hoewel de productie van olie en gas toenam, van dagelijks 2,85 mln naar 3,04 mln vaten, daalde de winst met 27% naar $2,65 mrd. Naar eigen zeggen was dit als gevolg van de lagere olieprijs en zwakkere marges in de raffinage- en chemieactiviteiten. Daardoor daalde ook de omzet met 6,5% naar $35,2 mrd vergeleken met vorig jaar.

Hoewel de winst per aandeel van $1,39 de consensus ruim overtrof, zijn beleggers toch vooral gefocust op de overnamestrijd om Anadarko. Daarover liet Wirth doorschemeren dat het management van beide bedrijven al bezig is met het concretiseren van Anadarko’s integratie in Chevron. Als redenen voor de strategische ‘best fit’ van Chevron noemde de ceo onder meer de financiële slagkracht, de wereldwijde aanwezigheid en de rijke ervaring aan het integreren van grote bedrijven van Chevron.

Wirth zei eveneens te denken dat het combineren van de activiteiten van de twee bedrijven tot aanzienlijke toegevoegde waarde zal leiden voor Chevrons aandeelhouders. Ik sluit me daarbij aan en handhaaf mijn koopadvies, terwijl ik tegelijkertijd ook vertrouwen houd in een Chevron zonder Anadarko.

Exxon Mobil

Ook de kwartaalwinst van Exxon Mobil daalde door tegenvallende resultaten van de raffinagetak (downstream) en de chemiedivisie. Het kwartaalverlies in de downstream-activiteiten weet het bedrijf zowel aan zwakke brandstofmarges door de hoge voorraden benzine als aan de kosten voor raffinaderijonderhoud. Voor dat laatste waarschuwde het bedrijf meteen dat dit ook in het tweede kwartaal waarschijnlijk het geval zal zijn. En terwijl Exxon meer chemieproducten verkocht, drukte daar het toegenomen sectoraanbod de winstmarges.

De totale winst daalde in het eerste kwartaal met bijna 50% ten opzichte van een jaar eerder naar $2,35 mrd. Ook de winst per aandeel kwam dus aanzienlijk lager uit dan verwacht: $0,55 in plaats van $0,70. De omzet bedroeg $63,63 mrd, eveneens iets onder de marktconsensus.

En hoewel de productie van olie en gas met 2% volgens verwachting steeg, daalde de winst van de upstream-divisie, waarvan de oorzaak vooral lag in de relatief zwakke olieprijzen, aldus Exxon. Om de productiecijfers over langere termijn te verhogen kondigde Exxon begin maart overigens plannen aan om de olie- en gasproductie uit het Permian Basin in de VS op te voeren met als doel om in 2024 een miljoen vaten olie-equivalent per dag op te pompen.

Ondanks de minder dan verwachte resultaten verhoogde Exxon wel het driemaandelijkse dividend met $0,05 naar $0,87 per aandeel. Voorlopig handhaaf ik dan ook mijn houdadvies, maar ik zal daarbij de stilstand door onderhoud in de downstream-divisie goed in de gaten houden.

Total

De Franse olie- en gasgigant Total boekte in het eerste kwartaal eveneens een lager resultaat dan een jaar eerder, zij het met slechts een bescheiden 4%. Daarmee lag de nettowinst iets boven de marktconsensus en kwam over de eerste drie maanden uit op $2,8 mrd.

Ondanks een recordproductie in olie en gas daalde de winst volgens Total onder meer als gevolg van een lagere olieprijs in de eerste drie maanden van 2019 vergeleken met vorig jaar. In het eerste kwartaal lag toen de gemiddelde prijs van een vat Brent-olie 6% hoger dan de $63 per vat dit jaar. Ook daalden in Europa en Azië de aardgasprijzen op jaarbasis met respectievelijk 11 en 30%, aldus Total. Het bedrijf zei verder dat ook de hogere schuldenlast ten opzichte van vorig jaar, die naar eigen zeggen voornamelijk het gevolg was van de gestegen dollarrente, van invloed op het resultaat was.

Niettemin bleef de zogeheten gearing, ofwel nettoschuldratio, onder de 20%, wat in lijn is met Totals doelstelling. Bovendien meldde het Franse olie- en gasconcern nadrukkelijk ook dit jaar (weer) gedisciplineerd te blijven op het gebied van kosten en uitgaven.

Die houding kenmerkt het bedrijf al langer en bevalt mij. Ook vind ik dat Total het in lastige omstandigheden boven verwachting goed heeft gedaan. In combinatie met de sterke balans van het bedrijf en het aanzienlijke dividend van jaarlijks meer dan 5%, acht ik de tijd rijp om mijn advies voor Total te verhogen van ‘houden’ naar ‘kopen’.

BP 

BP heeft in het eerste kwartaal zijn nettowinst met 9% zien dalen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat was, gezien de volatiele omstandigheden in de oliesector, conform de consensus.

Toch wist de Britse olie- en gasmultinational de olie- en gasproductie met 2,4% op te voeren tot 3,8 mln vaten per dag. Ook steeg BP’s operationele kasstroom (exclusief betalingen als gevolg van de olieramp in de Golf van Mexico in 2010) weer in de eerste drie maanden: met ruim 9% naar $5,9 mrd, vergeleken met $5,4 mrd in 2018. Daar droegen vooral de schalieactiviteiten van het vorig jaar overgenomen BHP Billiton in de VS (ter waarde van $10,5 mrd) aan bij.

Mede door afronding van die overname liepen wel de nettoschulden op, waardoor de gearing naar 30,4% steeg. Die lag aan het einde van het eerste kwartaal van 2018 nog op 27,8%. BP streeft ernaar om die ratio tussen de 20% en 30% te houden en zei daarom vooral in de meest efficiënte projecten te investeren voor de rest van het jaar. Met de focus op dergelijk gedisciplineerde groei handhaaf ik mijn koopadvies.

Conclusie

Na vier maanden sluit ik mijn positie in superstock Anadarko met een koerswinst van meer dan 60%. Mocht Chevron de overnemende partij blijven, dan zal synergie leiden tot toegevoegde waarde voor de aandeelhouders en zo niet, dan ligt Chevron prima op koers om dit jaar op eigen voet van betere marktvooruitzichten te profiteren. Het koopadvies blijft van kracht. Bij Exxon Mobil wil ik verbetering zien in de onderhoudsperikelen in de raffinageactiviteiten. Daarom blijft het advies voorlopig op ‘houden’ staan. De adviesverhoging naar ‘kopen’ voor Total wordt vooral ingegeven door hun sterke balans en gedisciplineerde marktbenadering. Dat laatste is ook bij BP het geval, waarbij ik ervan overtuigd ben dat discipline in de strategie zal bijdragen aan winstgroei dit jaar. Ik handhaaf mijn koopadvies voor het Britse olie- en gasconcern.

KERNGEGEVENS
Beurswaardewpa 2018wpa 2019koersrend. 2019k/w 2019div. rend.
BP£113 mrd£0,36£0,39553,5p9,1%14,25,6%
Chevron$223 mrd$7,74$7,65$117,726,4%15,44,0%
ExxonMobil$341 mrd$4,88$4,55$79,9714,8%17,64,2%
Total€130 mrd€ 4,24€ 4,75€ 48,493,9%10,25,2%
Winstneming op Superstock Anadarko Petroleum
Naar achteraf blijkt heeft het bestuur van Anadarko op 12 april overeenstemming bereikt met Chevron over hun overnamebod van omgerekend $65 per aandeel. Beleggers en analisten vragen zich nu echter af waarom daar zo snel mee werd ingestemd, terwijl achter de schermen ook Occidental Petroleum zich al lang in de strijd had gemengd. Die deden twee weken later uiteindelijk een veel hoger bod, van $76 per aandeel.

Een mogelijke reden voor Anadarko om (snel) ten gunste van het inferieure bod te kiezen, is dat Chevron qua beurswaarde bijna vijf keer groter is dan Occidental en daarmee gevoelsmatig wellicht een kapitaalkrachtigere en serieuzere partij.

Hoe dan ook kon ik niet bevroeden dat er een dergelijke biedstrijd om het aandeel zou ontstaan toen ik in het eerste nummer van dit jaar Anadarko introduceerde als Superstock. Wie de strijd uiteindelijk wint is mij om het even: met een rendement van ruim 60% in korte tijd neem ik op de huidige koers, in het midden van de twee biedingen, mijn winst.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!