Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Opinie Johan Brinkman, 2 mei 11:00

Commentaar: niet normaal hoe hard de koersen zijn gestegen

0 0 Leestijd ongeveer

Niet normaal hoe hard de koersen zijn gestegen in de eerste vier maanden van dit jaar. ‘Stocks Are Off to Their Best Four-Month Start in Decades’, kopte The Wall Street Journal dinsdag over de beste performance van Amerikaanse aandelen sinds eind jaren negentig.

Datzelfde geldt voor het Beursplein. Het koersrendement van de AEX tot en met dinsdag bedroeg 17,2%. We moeten teruggaan tot 1998 (+23,4%) voor een beter resultaat in de eerste vier maanden. Het dichtst bij de afgelopen twintig jaar was de AEX nog in 2015 (+14,9%).

Aandelen gaan dus wereldwijd door het dak. En de AEX behoort tot de koplopers. Op de ranglijst van 94 hoofdgraadmeters die Bloomberg bijhoudt, bezet de Amsterdamse hoofdindex de tiende plaats. Slechts kort achter de Amerikaanse S&P500 (+17,5%), die dinsdag weer een nieuwe recordstand neerzette. Nog beter doet onder meer de Shanghai Composite (+23,4%) het. En enkele beurzen van zwakkere eurolanden, zoals die in Parijs, Milaan, Dublin en Athene.

Het herstel van de aandelenmarkt dit jaar strekt zich dus uit van de VS tot Europa en van ontwikkelde tot opkomende landen. En ook van grote tot middelgrote en kleine aandelen. In Nederland doen de kleine fondsen in de AScX het met +16,0% iets minder goed dan de AEX, maar presteren de middelgrote aandelen in de AMX met +24,1% juist beduidend beter. Van de 75 fondsen in de AEX, AMX en AScX stonden er met slotkoersen van dinsdag slechts elf in de min.

Wat zegt dit over de resterende acht maanden van 2019? Welnu: niks. Maar er zijn wel alarmsignalen. Grote stijgingen volgen vaak op grote koersdalingen, en worden regelmatig ook weer gevolgd door forse verliezen. In de genoemde topjaren 1998 en 2015 piekte de AEX op 20 juli respectievelijk 27 april. Om daarna binnen een paar maanden de hele jaarwinst weer kwijt te spelen! Daarna volgde in beide gevallen overigens ook weer herstel, om te eindigen op jaarwinsten van 29,9% respectievelijk 4,1%.

Niet normaal

Hoe u hiermee omgaat in uw eigen portefeuilles hangt zoals altijd af van uw specifieke situatie. Voor zowel de door mij beheerde Nederlandse voorbeeldportefeuille als mijn privé-portefeuille geldt dat de verliezen van vorig jaar nog niet zijn goedgemaakt. Over de gehele linie winst nemen is dus niet aan de orde. Zodoende hoeven de uitzonderlijke afgelopen maanden dus niet per definitie tot mutaties te leiden. Zolang u zich maar realiseert dat 15 à 20% rendement is vier maanden tijd niet normaal is, en vroeg of laat een tegenbeweging zal uitlokken.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!