Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jeff Thijssen, 1 mei 2019 14:38

Winstwaarschuwing bij AMG

0 0 Leestijd ongeveer

Advanced Metallurgical Group (AMG) kijkt terug op een tegenvallend eerste kwartaal. Vooral door een forse daling van de vanadiumprijs heeft het concern de ebitdadoelstelling voor dit jaar neerwaarts bijgesteld, van $200 mln naar $150 mln.

De cijfers over het eerste kwartaal van Advanced Metallurgical Group (AMG) vielen tegen. De omzet kwam uit op $347 mln, een toename van 12% ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Het operationele resultaat (ebitda) steeg met 13% en kwam uit op $50,4 mln. Met name de ebitda viel lager uit dan verwacht. De gemiddelde analistenverwachting ging uit van $53 mln. Onderaan de streep werd een nettowinst geboekt van $14,8 mln ($0,48 per aandeel). Dat is een daling van 23% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

AMG bestaat uit twee verschillende divisies: Critical Materials en Technologies. Met name Technologies heeft een belangrijke bijdrage weten te leveren aan het operationele resultaat in het eerste kwartaal. Dit kwam door een hogere winstgevendheid bij de smeltovens en een verbetering van de aftersalesverkopen. De cijfers van de divisie Critical Materials vielen tegen vanwege de daling van verschillende metaalprijzen. Met name vanadium moest fors terug en zag de prijs in het eerste kwartaal met circa 41% dalen. Daarnaast heeft AMG extra kosten moeten maken voor de opstart van de nieuwe lithiumfabriek. Het positieve nieuws is dat deze fabriek naar verwachting eind mei op volledige capaciteit zal draaien.

Outlook

Hoewel er een sterke vraag blijft naar de producten van AMG, heeft het concern haar ebitdadoelstelling voor 2019 naar beneden bijgesteld van $200 mln naar $150 mln, vanwege een daling van de metaalprijzen. Voor de lange termijn blijft AMG echter positief. Het concern verwacht te kunnen profiteren van verschillende duurzaamheidstrends. Het doel om in 2020 een operationeel resultaat van $200 mln te behalen blijft dan ook ongewijzigd.

Advies AMG

Door de winstwaarschuwing verlaag ik mijn taxatie voor de winst per aandeel van $3,96 naar $3,00. Op basis hiervan komt de koers-winstverhouding op 10. Dat is een aantrekkelijk waardering. Het aandeel blijft in mijn ogen koopwaardig. Ik verwacht namelijk dat de vraag naar duurzame metalen op de lange termijn zal toenemen. Daarnaast zorgt het aandeleninkoopprogramma voor enige steun van de beurskoers. In de komende maanden verwacht AMG nog circa 2,5 miljoen eigen aandelen in te kopen. Ik handhaaf daarom het koopadvies.

Inkoop eigen aandelen vordert gestaag
Op 8 april 2019 wist AMG haar aandeelhouders te verrassen met de aankondiging van een aandeleninkoopprogramma. Het metaalbedrijf wil in totaal 3 miljoen eigen aandelen inkopen, tot een maximumbedrag van €100 mln. Het gaat hierbij om circa 10% van de uitstaande aandelen. Met de inkoop geeft het concern indirect geld terug aan de aandeelhouders en maakt het aandelen vrij voor een beloningsprogramma voor medewerkers. De onderneming verwacht het inkoopprogramma binnen zes maanden af te ronden. Volgens een publicatie op de website van AMG heeft het metaalbedrijf op 30 april inmiddels 422.162 aandelen ingekocht voor een totale waarde van circa €12 mln. De gemiddelde aankoopkoers per aandeel komt daarmee uit op €28,54.
Eerstekwartaalcijfers
In $ mln20192018
Omzet347308
ebitda50,444,5
Wpa (in $)0,480,62

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!