Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 29 apr 16:15

Groter verlies laat Galapagos koud

0 0 Leestijd ongeveer

Het verlies van biotechnologiebedrijf Galapagos is in het eerste kwartaal behoorlijk opgelopen. Beleggers hebben terecht meer oog voor de veelbelovende pijplijn dan de rode cijfers.

In de eerste drie maanden van 2019 is de omzet van Galapagos met 13% afgenomen tot €33,0 mln. Onderaan de streep nam het nettoverlies met 31% toe naar €48,7 mln. De ontwikkelingskosten namen met meer dan 50% toe tot €11,0 mln en overige kosten stegen met 22% naar €94,2 mln. Het is bijna onvermijdelijk dat die kosten de komende kwartalen flink blijven stijgen. De onderneming bouwt aan een eigen Europees verkoopapparaat voor Filgotinib. Eerder dit jaar kwamen heel gunstige onderzoeksresultaten naar buiten, die de weg vrijmaken voor een marktintroductie in 2020 of 2021. Het middel kan wereldwijd mogelijk op termijn een topomzet van ruim €5 mrd halen, die overigens voor een groot deel naar marketingpartner Gilead Sciences stroomt.

Positieve nieuwsstroom

Beleggers hebben voorlopig terecht veel meer oog voor de potentiële inkomsten dan voor de oplopende kosten. Dankzij de kaspositie van €1,2 mrd eind april heeft Galapagos namelijk een heel stevige buffer voor het incasseren van rode cijfers. In de rest van het jaar komt meer duidelijkheid over hoe hoog de potentiële inkomsten kunnen uitpakken. Gilead gaat in gesprek met toezichthouders over marktintroductie van Filgotinib. Ook komen onderzoeksresultaten naar buiten van studies met het middel tegen andere aandoeningen, zoals de ziekte van Sjögren. Galapagos zet enkele Fase 2-studies in gang met enkele kandidaatmedicijnen, terwijl van enkele Fase 1-onderzoeken de resultaten worden verzameld. In de positieve nieuwsstroom hoeft voorlopig geen verandering te komen.

Sprong vooruit, stapje terug

De beurskoers schoot na de sterke Filgotinib-testresultaten eind maart binnen enkele weken met ruim 30% omhoog. Na de eerste week van april is het aandeel echter met circa 10% gedaald. Het patroon van een sprong voorwaarts gevolgd door een kleine stap terug, was de afgelopen jaren al vaker te zien na de publicatie van sterke onderzoeksresultaten. Voor beleggers die het aandeel niet in portefeuille hebben, ontstaat hierdoor een nieuw instapmoment. In het geldende koopadvies op basis van de potentie van Filgotinib en de uitdijende pijplijn komt in ieder geval geen verandering.

in € mlnkw1 2018kw1 2019
Omzet33,0537,91
Bedrijfsresultaat-53,24-32,04
Nettowinst-48,66-37,28

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!