Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Analisten Stephen Hendriks, 27 apr 11:00

Moody’s verwacht in farmasector het meest van Celgene

0 0 Leestijd ongeveer

De vooruitzichten van de farmasector zijn iets verbeterd maar de prijsdruk blijft, stelt Moody’s.

De productiviteit van de laboratoria van de farmaceutische industrie trekt weer aan. Het aantal nieuwe medicijnen dat door de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) in 2018 op de markt is toegelaten bedraagt maar liefst 59. Een record volgens kredietbeoordelaar Moody’s, die de farmasector in twee rapporten onder de loep nam. Van de grote farmaceuten hebben AstraZeneca, Celgene, Novartis en Roche de beste vooruitzichten. De piekomzet van nieuwe producten van AstraZeneca en Celgene is op termijn waarschijnlijk goed voor 35-40% van de huidige omzet, berekent Moody’s. Bij Novartis en Roche is dat 25-30%. Merck, Sanofi en Pfizer scoren slechter op dit punt. De piekomzet van de pijplijn van dit drietal is goed voor zo’n 15-20% van de huidige omzet.

Patentrisico

Wel hebben de farmaceuten ook de komende jaren te maken met aflopende patenten, en aanhoudende omzetdruk op middelen waarvan het patent recent is afgelopen. Op dit punt scoren onder meer Novartis, Sanofi en Merck goed. De komende drie jaar staat 15-20% van de omzet van deze bedrijven bloot aan aflopende patenten. Bij Pfizer en Roche ligt dit percentage nog hoger, zo’n 25-30. In deze percentages is bijdrage van de pijplijn van nieuwe producten niet meegenomen.

Volgens Moody’s staan onder meer Roche en AstraZeneca het meest bloot aan patentrisico, maar hebben ze tegelijkertijd de meest veelbelovende pijplijn. Novartis en Johnson & Johnson hebben ook een veelbelovende pijplijn aan nieuwe producten, maar bij een lager patentrisico. De pijplijn van Sanofi is minder goed gevuld, maar het patentrisico is ook niet zo groot. Pfizer heeft volgens de analyse van Moody’s zowel een wat matig gevulde pijplijn als een redelijk hoog patentrisico.

Winstgroei

Voor de sector als geheel gaat Moody’s daarom uit van een groei van de winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie van immateriële activa – kortweg ebitda – van 2-3% voor de komende twaalf tot achttien maanden. Daardoor noemt Moody’s de kredietvooruitzichten voor de farmasector als geheel ‘stabiel’. Bij een ebitda-groei van meer dan 4% stelt de kredietbeoordelaar zijn verwachtingen tot ‘positief’ bij. Binnen de sector zijn er wel duidelijke verschillen. Zo verwacht Moody’s de komende twaalf tot achttien maanden een ebitda-groei van meer dan 10% van Celgene van 6-10% van onder meer AstraZeneca. Merck en Roche blijven daar met vermoedelijk 3-6% wat bij achter. Van onder andere Novartis, Pfizer en Sanofi verwacht Moodys een ebitda-groei van 0-3%.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!