Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Overig Ivan Snurer, 24 apr 10:00

Sell in May… alweer?

0 0 Leestijd ongeveer

Telkens wanneer de meimaand eraan komt, wordt de leus Sell in May and go away, but remember to come back in September aangehaald. Het adagium waarschuwt beleggers voor de seizoensgebonden flauwte op de aandelenmarkten.

Op de beurs staat de maand mei in het teken van verkopen. Het is namelijk de maand waarin de zinsnede Sell in May and go away in beeld komt. Die geeft aan dat men zijn aandelen beter kan verkopen omdat de beurs tussen mei en september historisch gezien slecht presteert. Echter, door de bank genomen is mei geen slechte maand.

De spreuk gaat verder met but remember to come back in September. Nochtans is september juist een van de slechtste maanden van het jaar. Statistisch gezien is het beter om een maand later in te stappen. Oktober mag dan wel berucht zijn om zijn crashes uit 1929, 1987 en 2008, het is vaak ook de maand waarin een trendommekeer plaatsvindt en aandelenmarkten uitbodemen.

De seizoensgebonden zomerflauwte op de aandelenmarkten staat in academische kringen te boek als het zomer-winterpatroon. De visualisatie van het seizoenspatroon op de Amerikaanse en Europese effectenmarkten leert dat aandelen in de winter duidelijk beter renderen dan in de zomer. De interpretatie van zomermaanden en winterperiode wordt evenwel ruim gemeten. Het loopt van mei tot en met oktober, respectievelijk van november tot en met april.

Vorig jaar

De hamvraag is echter of u dit jaar in mei uw aandelenportefeuille moet afbouwen. Vorig jaar deed u er goed aan om gewoon te blijven beleggen in Amerikaanse aandelen en uw Europese aandelen te verkopen. De S&P500 harkte in de zomer van 2018 een opbrengst van 3,4% binnen, terwijl de Europese aandelenmarkten nagenoeg 5% moesten inleveren. In de eurozone bedroeg het verlies zelfs 8,3%.

Vanwaar dat verschil? Naast de permanente dreiging van de Amerikaanse handelsoorlog en het drama van de brexit, zorgden afgelopen zomer met name de problemen in twee Europese landen voor veel onrust bij beleggers. Inmiddels lijkt de lucht echter geklaard. De Italiaanse regering toonde zich bereid om water bij de begrotingswijn te doen om strafmaatregelen uit Brussel te voorkomen. En in Parijs stemde de Franse regering op zijn beurt in met een ruimer begrotingsbeleid. Niet alleen wordt hiermee tegemoet gekomen aan de eisen van de protestbeweging Gele Hesjes, het is ook een welkome impuls voor de Franse economie en haar handelspartners.

Maar dat was vorig jaar. Met de Europese verkiezingen in zicht, lijkt het verstandig om een beleggingspauze in te lassen. Ware het niet dat bij de Stoxx Europe 6OO een sterk begin vaak nazindert. Als de Europese aandelenmarkten sterk uit de startblokken schieten, zoals dit jaar, dan volgt hierop in de regel een goede meimaand. Bij de S&P500 is dit in mindere mate het geval. Nochtans kunt u op Wall Street tussen mei en september met aandelen meer geld verdienen dan in Europa.

Sell in May… no way?

De beurswijsheid Sell in May… is niet onomstreden. Ondanks wetenschappelijk bewijs leggen veel beleggers de statistieken naast zich neer. Zij betwijfelen namelijk het praktische nut van het seizoenspatroon. Men laat immers het dividend van de maand mei lopen, en in- en uitstappen brengt transactiekosten met zich mee. En dat gaat ten koste van het rendement.

Een ander bezwaar is dat de spreuk dateert uit een tijd dat Engelse aristocraten en kooplui tijdens de warme zomermaanden Londen verlieten om de stank van het open riool te ontvluchten. Ook zou de zomerflauwte elke fundamentele grondslag ontberen. Het seizoenspatroon dankt haar bestaan echter aan de productcyclus van de maakindustrie. In sectoren waarvan de activiteiten niet direct zijn gerelateerd aan fabricageprocessen, zijn de verschillen klein. Denk hierbij aan de gezondheidszorg, de levensmiddelenindustrie en nutsbedrijven.

Wel of niet afbouwen dus? Van tijd tot tijd moet u uw beleggingsportefeuille grondig doorlichten, waarom dan niet met het oog op Sell in May? Welke aandelen wilt u hebben en welke zou u moeten verkopen? Zolang de beurzen de wind in de zeilen hebben, is er geen haast bij. Meestal vertonen aandelen pas in juli tekenen van vermoeidheid. Echter, het ogenblik van verkopen breekt aan als de markten aan momentum verliezen.

Sell in May

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!